Kæmpe uforløst IT-miljøpotentiale hos danske virksomheder
Hjem BÆREDYGTIGHED Kæmpe uforløst IT-miljøpotentiale hos danske brancheførende virksomheder

Kæmpe uforløst IT-miljøpotentiale hos danske brancheførende virksomheder

Af Redaktionen

Danske virksomheder har store lagre af gammelt IT stående og samle støv.

Næsten alt udstyret kan genanvendes, men kun 4 ud af 10 virksomheder har en defineret politik herfor, lyder det fra brancheførende virksomhed.

 Selvom bæredygtighed i stigende grad prioriteres i indkøbene af IT til virksomheder og kommuner, er der fortsat et stort uforløst potentiale i organisationernes ophobende lagre af brugt IT-udstyr.

Det er konklusionen på seneste regnskab fra 3 Step IT A/S, der i mere end 20 år har arbejdet med grøn omstilling inden for IT-branchen.

– Selvom der er sket meget på bæredygtighedsfronten hos danske virksomheder, så oplever vi fortsat, at der er store mængder brugt IT-udstyr, som står og samler støv rundt omkring i kældre og lagre, fordi virksomheden endnu ikke har en plan for afskaffelsen, siger Morten Rooed Hansen, salgsdirektør i 3stepIT. Han tilføjer:

– I 98 procent af tilfældene kan vi gøre enhederne til et aktiv igen ved at genanvende dem på andre markeder, mens de resterende to procent bliver splittet op, udvundet og genbrugt til produktion af nyt udstyr. Der er altså store miljøgevinster at hente ved at tænke en livscyklusløsning ind allerede i indkøbsprocessen af nye enheder.

Kun 4 ud af 10 har en plan for genbrug

Ifølge 3stepIT er der ingen tvivl om, at bæredygtig IT er kommet på dagsordenen hos danske virksomheder. Virksomheden har på andet år i træk fået flere kunder og eksisterende kunder udvider engagementet med flere enheder indkøbt gennem selskabets tredelte såkaldte Technology Lifecycle Management løsning.

– Vi har i regnskabsåret opereret med et aggressivt budget og har leveret tilfredsstillende på stort set alle parametre. Resultatet står mål med branchens udvikling og med det stigende ønske om en mere bæredygtig tilgang til IT, som vi oplever blandt danske virksomheder, siger Morten Rooed Hansen.

3stepIT har været aktive i Danmark siden 1997 og er leverandør til alle slags virksomheder i Danmark, herunder fire af de ti største. De mange års indsigt i IT-forbruget hos virksomhederne har givet 3stepIT mere blod på tanden.

Kæmpe uforløst IT-miljøpotentiale hos danske virksomheder– Selvom flere af vores kunder har udvidet deres engagement inden for det seneste år, er der fortsat mange danske virksomheder, som kunne have gavn af at tænke livscyklus ind for både deres eksisterende IT-enheder og fremtidige indkøb. Vores markedsundersøgelser viser, at det således kun er 37 procent af de adspurgte nordiske virksomheder, som har en færdig plan for at reducere deres e-waste. Vi har derfor meget at arbejde med fremover, fortæller Morten Rooed Hansen.

Slet ikke så besværligt at skifte

3stepIT har håndteret over 560.000 enheder i 2021 alene, men skal de fortsætte deres ekspansion i Europa, skal de dog gøre op med den gennemgående misforståede opfattelse i samfundet af, at cirkulær IT er både tidskrævende og særdeles besværligt at komme i gang med.

– Et godt råd er, at jo tidligere i indkøbsprocessen livscyklussen tænkes ind, desto bedre. Og så kan det være helt afgørende, at der dannes et samlet overblik over de enheder, man allerede har på lager, og de enheder, som man reelt har brug for, siger Morten Rooed Hansen. Han tilføjer:

– Når de indledende manøvrer er på plads, bliver det meget nemmere at definere en plan for, hvor længe udstyret skal i brug og hvad der skal ske med enhederne efterfølgende. Det er slet ikke så svært at komme i gang, som mange frygter, når bare de får den rette hjælp og de rigtige værktøjer. Og det er der altså flere og flere, som indser.

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>