Ny undersøgelse afslører kæmpe mangel på strategisk dataledelse
Hjem UNDERSØGELSE Ny undersøgelse afslører kæmpe mangel på strategisk dataledelse

Ny undersøgelse afslører kæmpe mangel på strategisk dataledelse

Af Redaktionen

Hver femte virksomhed har klare strategiske mål for deres brug af data, og kun hver tiende virksomhed måler systematisk på, om deres data gavner forretningen.

Ekspert kalder ny undersøgelse dybt bekymrende.

Ny teknologi og fokuseret anvendelse af data er udråbt som afgørende drivkræfter bag danske virksomheders vækst og evne til at konkurrere globalt. Men en ny undersøgelse af knapt 1.000 danske virksomheders evne til at anvende deres data giver grund til panderynker.

Ifølge resultaterne forventer cirka halvdelen af virksomhederne at investere i nye dataprojekter i de kommende år. Alligevel er det kun 22 procent, der har klare strategiske mål for, hvordan de vil anvende disse data, og blot 11 procent af virksomhederne måler systematisk på, om deres investeringer i dataløsninger gavner forretningen.

Ny undersøgelse afslører kæmpe mangel på strategisk dataledelse

Peter Wiese fra konsulentvirksomheden Viteco

– Der mangler i udpræget grad strategisk forankring af dataprojekter, og det er bekymrende. Fremtiden tilhører de virksomheder, der formår at ansætte ledere, som kan håndtere anvendelsen af data på et forretningsstrategisk kompetent niveau, siger økonom og dataekspert Peter Wiese fra konsulentvirksomheden Viteco.

Tallene stammer fra projektet DataForBusiness, der er sat i verden af Dansk Industri, CBS, Alexandra Instituttet og Teknologisk Institut. Viteco hjælper DataForBusiness med at analysere danske virksomheders evne til at anvende deres data, og det er disse analyser, undersøgelsen bygger på.

Investerer i blinde

Peter Wiese pointerer, at investeringer i nye dataprojekter uden strategisk forankring let rammer skævt i forhold til forretningen og derfor ikke får opbakning fra ledelsen. Her finder han det særligt bekymrende, at kun seks procent af virksomhederne i undersøgelsen har angivet, at de har tilstrækkelig med viden om, hvad de kan forvente at få ud af deres datainvesteringer:

– Det er et stort problem. Især når halvdelen forventer at investere i nye dataprojekter i de kommende år. Mange vil formentlig investere i blinde uden viden om, hvilke forretningsmæssige fordele de går efter, siger han og uddyber, at dette typisk skaber en situation med et alt for stort fokus på omkostningerne ved projektet, hvor virksomhederne overser de potentielle store fortjenester, der ligger gemt i dataene.

Talstærk branche har det sværest

Topplaceringerne i undersøgelsen går til brancherne offentlig service og administration samt kontor og kommunikation. De ligger forrest, både når det gælder en tydelig forankring af dataanvendelsen i virksomhedens strategi, og når der er fokus på, om man måler systematisk på effekten af dataanvendelse. I den anden ende af skalaen, der består af i alt ni brancher, ligger industri og produktion efterfulgt af finans og forsikring på en andensidste plads.

– En talstærk branche er ikke nødvendigvis god til at arbejde strategisk med sine data. Det kræver en ledelse, der sætter klare mål for, hvad dataene skal hjælpe forretningen med at forbedre, og som definerer, hvordan man måler på effekten. Den slags ledere er først og fremmest visionære, kan se muligheder og eksekvere, siger Peter Wiese.

Han tilføjer, at virksomheder med en fokuseret datatilgang på sigt vil bruge færre kræfter på at bearbejde sine tal og mere tid på at tolke dem og følge op med proaktiv handling. På den måde bevæger virksomheden sig fra traditionel afrapportering til analyser, der sætter retningen for eksempelvis procesoptimeringer og forretningsudvikling.

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>