Patentbombe under danske virksomheder: Vi kiggede nærmest ned i et sort hul
Hjem VIRKSOMHED Patentbombe under danske virksomheder: Vi kiggede nærmest ned i et sort hul

Patentbombe under danske virksomheder: Vi kiggede nærmest ned i et sort hul

Af Redaktionen

Et nyt europæisk enhedspatentsystem trådte i kraft den 1. juni 2023, og det mangedobler risikoen for at krænke et patent.

For virksomheden CMS Dental truede konkurrentens patent virksomhedens eksistens.

Den 1. juni 2023 trådte et nyt europæisk enhedspatentsystem i kraft. Det nye system vil ifølge Budde Schou, et af landets største patent- og varemærkebureauer, sende antallet af europæiske patenter med gyldighed i Danmark kraftigt i vejret. Patent- og Varemærkestyrelsens seneste årsstatistik viser, at der i perioden 2015-2020 i gennemsnit blev gjort 9.000 europæiske patenter gyldige i Danmark om året, og det tal vil fremadrettet sandsynligvis vil blive mindst tidoblet.

– Det længe ventede system gør det både billigere og hurtigere at håndhæve patenter i Europa. Med den nye ordning kommer der en central domstol til håndtering af konflikter baseret på udstedte europæiske patenter. Samtidig betyder det, at europæiske patentansøgninger, der udstedes, nu billigere kan gøres gyldig i mange lande, siger Jan Sørensen, der er partner i Budde Schou.

Systemet medfører, at et godkendt europæisk patent på én gang kan sættes i kraft i 17 ud af 27 EU-lande. Samtidig kan konfliktsager i relation til patenterne afgøres ved en central domstol. Men med det nye system stiger risikoen også for at krænke gældende patenter, og det kan have alvorlige konsekvenser for danske virksomheder.

– De mange nye patenter, som vi ser i horisonten, gør, at især danske udviklings- og produktionsvirksomheder i langt højere grad er tvunget til at forholde sig til de rettigheder, der er derude. De skal altså mere end nogensinde før screene eksisterende rettigheder, inden produktudviklingen startes. Fejler man i den proces, risikerer man at skulle kassere udviklingsarbejdet og kan ende med at skulle droppe produktlanceringen, hvilket selvsagt er meget kostbart, fortæller Jan Sørensen.

Forretningsgrundlaget var truet

At et nyopdaget patent kan trække tæppet væk under en virksomhed, er noget, som CMS Dental A/S har oplevet. Virksomheden er specialister i forebyggelse og behandling af sygdomstilstande i mundhulen, og en global konkurrent havde fået registreret europæisk patent på en metode til fremstilling af points og obturatorer til dentale rodkanalfyldninger, som var identisk med den produktionsmetode, som CMS Dental havde brugt i over 25 år.

Patentbombe under danske virksomheder: Vi kiggede nærmest ned i et sort hul

De mange nye patenter, som vi ser i horisonten, gør, at især danske udviklings- og produktionsvirksomheder i langt højere grad er tvunget til at forholde sig til de rettigheder, der er derude, siger Jan Sørensen, der er partner i Budde Schou. Foto: P

– Det kom som et kæmpe chok for os, da vi en dag opdagede, at virksomheden havde patentet. Med ét blev vores forretningsgrundlag truet, og vi kiggede nærmest ned i et sort hul. Med kyndig vejledning fra eksperter fik vi heldigvis væltet konkurrentens patent, men det var tæt på at koste os rigtig dyrt. Jeg vil derfor opfordre andre til proaktivt at screene markedet for patenter, inden det er for sent, siger Lisbeth Rose, der er stifter og medejer af CMS Dental A/S.

Mindre virksomheder i farezonen

Ifølge Jacob Stendevad, der er politisk konsulent i SMVdanmark, rummer det nye enhedspatentsystem potentielle fordele og ulemper især for de mindre virksomheder.

– Den nye ordning med enhedspatenter er umiddelbart en god nyhed for de danske SMV’er. Jo enklere og billigere det bliver at søge patent ud over Danmarks grænser, jo bedre. Vi ved, at danske SMV’er med patenter har en indtjening, der er 68 procent højere end SMV’er uden patenter. Men omvendt understreger den nye ordning også, at virksomheder skal være endnu mere opmærksomme på muligheden for patentbeskyttelse. Også for ikke at blive overhalet af udenlandske virksomheder, der søger patentbeskyttelse i Danmark, siger Jacob Stendevad.

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>