Danmark har de seneste år været et af de mest digitalisererede lande i Europa, og i 2020 blev vi kåret som europamester i digitalisering af den schweiziske business school IMD.
Hvis vi skal fastholde denne flotte førerposition, er det vigtigt, at der investeres massivt i den digitale omstilling – der er nemlig fortsat områder, som sakker bagud og bliver kraftigt nedprioriteret, hvad angår digitalisering i de danske virksomheder.
Eksempelvis bør digitalisering og automatisering af finansafdelingen højere op på dagsordenen hos de danske virksomheder. Finansafdelingen bliver ofte overset og halter efter resten af virksomheden, når det kommer til digitalisering, men den bør stå som næste i rækken, når der skal investeres i nye digitale løsninger.
Hvorfor? Fordi finansafdelingen har flere områder og opgaver, der kan drage fordel af øget automatisering og digitalisering – til gavn for hele virksomheden. Kun hver femte virksomhed har grundlæggende eller avanceret automatisering inkorporeret i finansafdelingen, ifølge en global undersøgelse fra Forrester Consulting. Der er altså plads til forbedring, og det kan ikke længere tilsidesættes. Fortsætter de danske virksomheder med at nedprioritere finansafdelingen, sætter vi vores digitale førerposition over styr. Den risiko bør vi ikke tage – slet ikke, når man ser på de mange konkurrencemæssige fordele, der er ved automatisering af tidskrævende processer, såsom fakturering, budgetter og rapporteringer.
Tid er penge
CFO’er bruger næsten 17 % af deres arbejdsuge på at analysere finansiel information og kun 12 % på strategirelatererede aktiviteter. Tid er penge – ved at investere i avanceret teknologier kan der frigøres tid og ressourcer for CFO’en og medarbejderne, der i stedet kan bruges på andre mere strategiske opgaver. Og det er nødvendigt, eftersom CFO’en og finansafdelingen har påtaget sig en mere central rolle hos mange virksomheder – især under corona – hvor de er gået fra at være en backoffice-funktion til en mere pro-aktiv frontoffice-funktion, der i dag understøtter virksomheden i langt flere aspekter og funktioner.
Ved at automatisere disse tunge manuelle processer, kan man samtidig minimere fejl. Hele 44 % af topledere inden for finans og IT nævner ”fejl på grund af manuelle processer” som en af de største udfordringer, når der fx skal aflægges regnskab, hvilket kan resultere i store tab for virksomheden. Desto mere optimeret disse funktioner er, desto stærkere står virksomheden. Hertil kan automatisering, udover at minimere fejl, hjælpe virksomheder med at effektivisere manuelle processer, spare tid og reducere omkostninger. Det er fordele, der er til at forstå.
Problemet er, at det for mange virksomheder kan virke uoverskueligt at starte processen med at digitalisere og automatisere processer, som jo i bund og grund fungerer, selvom det er tidskrævende og besværligt. Men man bør spørge sig selv: Har jeg råd til at lade være?
Næste skridt inden for automatisering
Automatisering af finansafdelingen bør være næste skridt i virksomhedernes digitale omstilling. Danmark er et af de lande i verden, der er mest omstillingsparate, når det kommer til at gribe de digitale muligheder. Jeg tror på, at de danske virksomheder får øjnene op for fordelene ved at investere i digitale værktøjer og automatiseringsprocesser i deres finansafdeling. De, der gør det, vil være væsentligt bedre stillet til at tiltrække, engagere, og fastholde både kunder og medarbejdere, samt optimere konkurrenceevnen – både nu og i fremtiden.
Af Michael Hjalsted, Nordisk direktør for Trintech