Edge-teknologi på taget styrker kamp mod invasive planter i Norden
Hjem LEVERANDØRLENOVO Edge-teknologi på taget styrker kamp mod invasive planter i Norden

Edge-teknologi på taget styrker kamp mod invasive planter i Norden

Af Redaktionen

Edge-teknologi og kunstig intelligens fra Lenovo og Trifork hjælper de nordiske vejdirektorater med at kortlægge invasive arter og derigennem beskytte biodiversiteten.

 Invasive planter som kæmpe-bjørneklo og gyldenris presser biodiversiteten i den nordiske natur.

Ud over at være bærere af skadedyr og plantesygdomme stjæler de invasive arter plads, lys og næringsstoffer fra hjemmehørende planter – og har de først slået rod, er de nærmest umulige udrydde igen.

Men nu har Lenovo og Trifork i samarbejde med Nordisk Vejdirektorat (NordFoU) taget fat om nældens rod og udviklet en løsning, der via kunstig intelligens og edge-teknologi kan hjælpe med at få bugt med de invasive arter.

Invasive arter spreder sig typisk langs vejnettet, hvor luftstrømmen fra forbipasserende trafik spreder frøene. Den uforstyrrede jord langs vejkanten udgør et ideelt leve- og spredningssted. Spredningen langs vejnettet er ikke kun skadelig for biodiversiteten, den tunge trafik er også en udfordring for vejdirektoratets biologer, når de skal manuelt kortlægge og bekæmpe invasive arter.

Trifoks kortlægningsløsning kombinerer deres AI-applikation med edge-teknologi fra Lenovo. Via kameraer på Vejdirektoraters servicebiler identificerer og rapporterer kunstig intelligens de invasive arter i realtid.

Samarbejdet begyndte i 2023 forud for blomstringssæsonen. Målet er at kortlægge ti invasive arter i Danmark langs vejnettet inden udgangen af blomstringssæsonen i 2024. Godt et lille års tiden inde i samarbejdet er både Lenovo, Trifork og Vejdirektoratet tilfredse med det foreløbige arbejde og dets resultater.

”Vi har opnået meget tilfredsstillende resultater med vores fælles løsning. Med klare datapunkter om, hvor invasive arter præcis spreder sig, kan Vejdirektoratets biologer nu planlægge og gennemføre mere effektive, målrettede metoder til at beskytte biodiversiteten og det naturlige miljø,” siger Nicholai Stålung, Vice President – Vision AI, Business Unit Leader, Trifork.

Edge-teknologi på taget styrker kamp mod invasive planter i NordenEdge-teknologien behandler data lokalt

Kameraerne på servicebilerne tager 20 billeder i sekundet på begge sider af vejen, der analyseres af AI-modellen, mens bilen kører. Herefter sender systemet billeder af de relevante arter direkte til skyen, hvorefter Vejdirektoratets biologer kan spore placering og spredning og dermed planlægge arbejdet med at udrydde dem. Samtidig sløres eventuelle personer og biler undervejs i processen, så kun billeder af relevante planter danner datagrundlag for Vejdirektoratets arbejde.

Hardwaren bag løsningen er en af Lenovos mest kraftfulde edge-teknologier ThinkEdge SE70. Den fungerer i alt slags vejr og kan modstå ekstreme temperaturer, vibrationer og stød.

”Vores ThinkEdge SE70-server har vist sig at være en utrolig pålidelig og effektiv komponent i den fælles løsning. Ved at integrere edge-teknologi i Triforks løsning har vi gjort kortlægningen af invasive arter endnu mere effektiv, hvilket giver de nordiske vejdirektoraterne et værdifuldt redskab til at beskytte naturen,” siger Søren Koed, Country Sales Manager, Lenovo Infrastructure Group.

Kortlægningsarbejdet er langt mere effektivt end tidligere, hvor det typisk krævede mange timers arbejde, når biologerne manuelt tog billeder af naturen langs ofte tungt befærdede veje. Lenovos og Triforks automatiserede løsning sørger for at frigive tid til Vejdirektoratets biologer, så de kan varetage andre opgaver.

Store perspektiver

Indtil videre har vejdirektoraterne i Danmark, Norge og Sverige taget Lenovos og Triforks løsning til sig, mens Island og Finland snart forventes at følge trop. I Danmark er løsningen installeret på to af Vejdirektoratets biler, der indsamler data fra det nationale motorvejssystem.

På sigt skal løsningen skal dog ikke kun bidrage til at bekæmpe plantearter med negativ effekt på biodiversiteten. Kameraerne kan også lære fx at genkende trafikdræbte dyr og give viden om, hvor dyr har særligt svært ved at krydse vejene.

”På tværs af hele Lenovo arbejder vi på at skabe konkrete løsninger, der skaber en positiv forandring for vores samfund. Og løsningen med Trifork et skoleeksempel på, hvordan edge-teknologi kan være med til at løse udfordringer, præcis der hvor de opstår,” siger Søren Koed, Country Sales Manager, Lenovo Infrastructure Group.

I det hele taget ser både Lenovo og Trifork store perspektiver AI og edge-teknologi i forhold til at styrke biodiversiteten og andre klimaindsatser.

”Med ThinkEdge-løsningen til NordFoU har vi helt konkret synliggjort værdien af kunstig intelligens til miljøbeskyttelse. Efterhånden som flere virksomheder og offentlige myndigheder skal imødekomme og håndtere klimaforandringer, er AI her i denne specifikke løsning et godt bidrag til at skabe en mere bæredygtig fremtid,” siger Nicholai Stålung, Vice President – Vision AI, Business Unit Leader, Trifork.

 

 

 

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>