Lektor: Nye EU-krav kan sætte pres på danske virksomheder
Hjem BÆREDYGTIGHED Lektor: Nye EU-krav kan sætte pres på danske virksomheder

Lektor: Nye EU-krav kan sætte pres på danske virksomheder

Af Redaktionen

I 2024 øges miljø og bæredygtighedskravene til danske virksomheder.

Flere nye EU-direktiver og forordninger er på vej, og de nye regler kan ifølge lektor på Aalborg Universitet sætte nogle danske virksomheder under pres.

Ifølge den globale statistikbank Statista generes der årligt op mod 8 kilo e-affald per indbygger i hele verden, det er en forøgelse på 80 procent siden 2010.

Ifølge beregninger vil tallet stige med over 30 procent inden 2030.

– E-affald er et problem, vi bliver nødt til at håndtere, og derfor er det nødvendigt at kigge på, hvordan man forbruger produkterne. Problemet med elektronik er, at levetiden er lav, men levetidsforlængelse og flere brugsfaser af produkterne kan have en stor betydning for miljøbelastningen, siger Anja Marie Bundgaard, lektor på Institut for Bæredygtighed og Planlægning på Aalborg Universitet.

CSRD-direktivet træder i kraft i år, og det betyder, at danske virksomheder skal forberede sig på omfattende bæredygtighedsrapportering på linje med regnskabsrapportering. Ecodesign-direktivet, der stiller krav til producenterne om design af produkter, eksisterer allerede, men det bliver nu udvidet og vil fremover have et øget fokus på materiale effektivitets parametre blandt andet reparationsgaranti og tilgængelighed af reservedele.

En af rapporteringsstandarderne under CSRD fokuserer netop på ressourceforbrug og cirkulær økonomi (E5) og derfor skal de omfattede virksomheder være skarpe på hvordan de håndtere ressourceforbrug, genbrug og genanvendelse i deres virksomheden herunder også elektronik og ikke mindst e-affald, siger Anja Marie Bundgaard.

Gode råd er bæredygtige

Hos technology lifecycle management-specialisterne fra 3stepIT hilser man direktiverne velkomne men mener samtidig, at mange virksomheder er på bar bund i forhold til håndtering af elektronik og e-affald.

– Vi skal i langt højere grad erkende, at elektronisk affald medfører store miljømæssige problemer, men vi er også meget bevidste om, at det kan være svært at overskue, hvor man som virksomhed skal starte. Derfor har vi opstillet en række gode råd til virksomhederne, som kan hjælpe dem på vej med deres arbejde med ESG-initiativer på elektronikområdet, siger Lasse Garby, dansk landechef for 3stepIT, der her præsenterer de fire gode råd:

E-affaldspolitik

Ved at udarbejde en e-affaldspolitik, der er i overensstemmelse med virksomhedens bredere ESG-mål, kan IT gøres til en integreret del af de overordnede målsætninger. Inkludering af konkrete mål vil hjælpe med at måle og rapportere fremskridt, der viser IT’s bidrag til virksomhedens bæredygtighedsinitiativer.

Lektor: Nye EU-krav kan sætte pres på danske virksomheder

Håndter gammelt udstyr

Mange låser stadig gamle eller defekte enheder væk i skabe, skuffer eller kælderrum, men genanvendelse er en afgørende praksis, når det kommer til bæredygtighed for elektronik. Ved at bortskaffe gamle enheder og udnytte den resterende markedsværdi, kan man slå to fluer med ét smæk: Man bidrager til at nedbringe mængden af e-affald og sikrer samtidig forsvarlig datasletning, så man undgår sikkerhedsbrud.

Overvåg enhedernes ”sundhed”

Overvågning af enhedens sundhedstilstand kan hjælpe med til at forlænge levetiden, så enhederne kan anvendes i så lang tid som muligt. En asset management-platform, der giver mulighed for at overvåge standen for hver enhed, vil hjælpe med at opdage og løse udfordringer, inden de bliver kritiske, og kunne planlægge udskiftninger rettidigt.

Beregn hvor meget e-affald I kan undgå

Det er ikke uvæsentlige mængder e-affald, en virksomhed kan være med til at undgå havner på lossepladsen. Vores bæredygtighedsberegner viser, hvor mange kilo e-affald og CO2 man ved en bæredygtig bortskaffelsesløsning kan være med til at undgå bliver udledt, og det er essentiel viden for virksomhedernes overordnede forståelse for deres miljøpåvirkning på IT-området.

 

 

 

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>