Nordic Foodtech VC, en early stage-investor med base i Norden, har gennemført første closing på sin anden fond og rejst €40 mio. ud af et samlet mål på €80 mio.
Fonden investerer i teknologivirksomheder i en tidlig udviklingsfase, der sigter mod at udnytte de globale forretningsmuligheder, der ligger i opbygningen af et sundere og mere resilient fødevaresystem.
Den nye fond lanceres med udvidet dansk styrke og nærhed, da Louise Heiberg, med base i København, netop er udnævnt til partner i fonden.
Fonden viderefører strategien om tæt samarbejde med universiteter og forskningsmiljøer om at bygge bro mellem videnskabelige gennembrud og industriel anvendelse. Blandt investorerne er institutionelle aktører som Tesi og pensionsselskabet Elo samt fødevarebranchens egne aktører såsom Valios pensionskasse og Heino Group.
“At kunne rejse kapital i det nuværende marked er alt andet end nemt. Men vi og vores investorer er enige om, at det globale fødevaresystem i dag er i ude af stand til at opfylde planetens og befolkningens behov. Som specialiseret investor støtter vi de startups, der omsætter banebrydende videnskab til reel forandring og afkast. Fødevareforsyningssikkerhed, bæredygtighed og sundhed er ikke bare tendenser, de er fundamentale drivere for hele sektoren også er det samtidigt forretningsmæssigt attraktiv,” siger Louise Heiberg, partner i Nordic Foodtech VC.
Nordic Foodtech VCs første fond investerede i 18 selskaber i Norden og Baltikum, herunder finske Enifer og Kuva Space, danske Endless Food Co, Chromologics og Evodia, estiske ÄIO samt svenske Melt&Marble og Ironic Biotech. Porteføljen adresserer store industrielle udfordringer ved at udvikle løsninger som prisvenlige proteiner, funktionelle fedtstoffer og olier, naturlige farve- og aromastoffer, næringsstofudvinding fra spildevand samt genanvendelse af batterier til gødning. Dertil kommer hyperspektrale satellitdata, der giver indsigt i landbrug og miljø.
Danmark står stærkt som frontløber i biosolutions med virksomheder, der udvikler ingredienser og fermenteringsplatforme, en gastronomi scene i verdensklasse og med den nationale handlingsplan for plantebaserede fødevarer er der et tydeligt samspil med fondens strategi – og et solidt afsæt for, at langt flere danske startups kan blive en del af fondens fremtidige portefølje.
“Nordic Foodtech VC er mere end en investor – de er en reel samarbejdspartner. De forstår kompleksiteten i biosolutions og fødevareteknologi, og det gør hele forskellen. Fra dag ét har de bidraget med dyb viden, brancheindsigt og en stærk evne til at forbinde os med de rigtige mennesker. Deres nye fond er en gevinst for hele fødevare- og biosolutionsøkosystemet,” siger Camilla Kloss Fenneberg, CEO hos Evodia.
I Danmark, hvor biosolutions-sektoren tegner sig for milliarder i eksport og tusindvis af arbejdspladser, er koblingen mellem forskning og forretning afgørende og påtrods af generel markedsuro og fald i ventureinvesteringer er behovet for nye løsninger uændret. Nordic Foodtech VC fokuserer på selskaber, der adresserer forretningskritiske problemer – ofte i tæt samarbejde med fødevareindustrien. Da universiteter og forskningsmiljøer har begrænset adgang til early-stage risikovillig kapital, spiller fonden en nøglerolle i forhold til at hjælpe virksomheder med at skabe succcesfulde spin-outs i hele Norden.
“Nye teknologier bidrager markant til en mere bæredygtig fødevareproduktion. Nordic Foodtech VC er en unik aktør i det nordiske fødevaretech-landskab med stærkt vækstpotentiale. Teamet har dyb faglighed både inden for forskning og kommercialisering af innovation, og fonden er derfor en oplagt kapitalpartner for early-stage fødevareteknologiske virksomheder – også i Finland,” udtaler Peter Platan, investeringsdirektør i Tesis fondsteam.
Fonden vil fortsætte det tætte samarbejde med universiteter og forskningsinstitutioner, særligt i Norden og Baltikum, for at finde de bedste idéer, teams og løsningermed globalt vækstpotentiale. Nordic Foodtech VC går typisk i front i pre-seed- og seed-runder i regionen og co-investerer i resten af Europa med investeringer fra et par hundrede tusind euro og op til €2 mio. Fonden afsætter desuden kapital til større opfølgningsrunder.
Med første closing på €40 mio. har Nordic Foodtech VC fordoblet sin samlede kapital under forvaltning. Rejsningen af kapital fortsætter med henblik på endelig closing ved €80 mio.
“Vi investerer i “planet-size” muligheder – bid for bid. Med vores teams erfaring og dybe indsigt i sektoren kan vi tidligt identificere startups med løsninger på konkrete problemer, der kan skabe solide afkast inden for en fondscyklus. Vi glæder os til at fortsætte arbejdet med både nye og eksisterende porteføljeselskaber, der alle bidrager til et fødevaresystem i balance med klodens grænser,” slutter Louise Heiberg