Regeringen og en bred kreds af Folketingets partier har i dag indgået en vigtig politisk aftale om at styrke det statslige, danske beredskab.
Hos GlobalConnect, som er Nordeuropas førende udbyder af digital infrastruktur, ser man med stor tilfredshed på aftalens elementer om styrket cybersikkerhed, øvelser og uddannelse indenfor hybride angreb og bedre beskyttelse af kritisk undersøisk infrastruktur.
Den aktuelle geopolitiske situation og adskillige alvorlige episoder igennem de seneste måneder, hvor sabotage mod kritisk infrastruktur – eksempelvis i form af beskadigelse af søkabler i Østersøregionen, har længe understreget behovet for at styrke det statslige beredskab herhjemme. Et beredskab, som understøtter et endnu tættere samarbejde mellem private virksomheder og offentlige myndigheder og som har fokus på at sikre en langt mere proaktiv og dækkende overvågning af søkabler, som er helt afgørende for vores kritiske, digitale infrastruktur.
”Vi hilser med tilfredshed den nye beredskabsaftale velkommen. Den er et vigtigt første skridt på vejen mod at sikre vores kritiske infrastruktur herhjemme – herunder beskyttelse af vores søkabler, som er helt centrale for sammenhængskraften i vores samfund. Truslen mod vores infrastruktur har fået en helt anden karakter end tidligere, som kalder på, at myndighederne involverer sig i ansvaret for at beskytte infrastrukturen. Derfor er vi meget tilfredse med, at der nedsættes en kommission for samfundssikkerhed og beredskab, der skal analysere dette område,” siger Martin Lippert, CEO i GlobalConnect.
Digitalisering stiller øget krav til sikkerhed og koordinering
Danmark er blandt de mest digitaliserede samfund i verden, og fiberkabler i havet transporterer 99% af al international datatrafik ind og ud af landet. Den stigende datatrafik forventes i Europa at vokse med mere end 428% fra 2023 til 2030. Alligevel er den nordiske og europæiske koordinering blandt myndighederne begrænset, hvilket ifølge GlobalConnect er en barriere for at beskytte, styrke og udvikle den digitale infrastruktur i regionen. I den nye aftale fremgår det, at aftalepartierne vil prioritere en stærkere fælles europæisk indsats og prioritere øvelser og uddannelse inden for hybride angreb:
”Et stærkere samarbejde mellem offentlige og private aktører, også gerne på tværs af landegrænser, vil muliggøre bedre deling af information og ressourcer, hvilket kan skabe en mere effektiv og koordineret beskyttelse. Samtidig er det meget positivt, at man prioriteter øvelser og uddannelse inden for hybride angreb ligesom vores nordiske nabolande gør det”, siger Martin Lippert, CEO i GlobalConnect og fortsætter:
”Vi har bygget digital infrastruktur i mere end 25 år, og i dag går mere end 50 procent af al datatrafik i Norden via GlobalConnects netværk. Vi ser frem til at bringe vores erfaring og viden i spil og understøtte det videre arbejde med fokus på både søkabler og cybersikkerhed, som aftalen lægger op til.”
Anbefalinger
GlobalConnect har formuleret fire konkrete anbefalinger til det videre analysearbejde af kritiske områder for Danmarks beredskab og digitale infrastruktur:
- Sikring af søkabler i samarbejde mellem myndigheder og private aktører
Staten bør tage ansvar for beskyttelsen af søkabler i tæt samarbejde med private aktører, gennem en national strategi, der inkluderer både proaktive og reaktive sikringsforanstaltninger. - Etablering af et pan-nordisk myndighedssamarbejde om søkablerDanmark bør initiere et formaliseret nordisk samarbejde for at styrke overvågning, beskyttelse og etablering af fiberruter, hvilket vil forbedre sikkerheden og signalere solidaritet i en geopolitisk kontekst.
- Analyse af finansieringsmuligheder for overvågning af søkabler
Staten bør undersøge, hvordan nødvendige investeringer i avanceret teknologi til overvågning af søkabler kan finansieres, så der sikres dækkende beskyttelse. - Kortlægning af finansieringsmuligheder for flere fiberruter
Nationale og EU-midler bør kortlægges og anvendes til at styrke fiberinfrastrukturens robusthed og redundans for at modstå forstyrrelser og understøtte fremtidig digital vækst.
Om GlobalConnect
GlobalConnect er en førende leverandør af digital infrastruktur og datakommunikation, som bærer mere end halvdelen af al datatrafik ind og ud af Norden i sit 243.000 kilometer fibernet på tværs af Danmark, Norge, Sverige, Tyskland og Finland. GlobalConnect leverer fiberbaserede bredbåndstjenester til mere end 830.000 private forbrugere og løsninger fra fiber til sky til 30.000 erhvervskunder. Koncernen beskæftiger cirka 2.000 mennesker og havde en omsætning på SEK 7,6 milliarder i 2023.