En ny europæisk undersøgelse viser, at danske virksomheder fortsat udviser økonomisk optimisme, når det gælder forventningerne til 2025.
Kombineret med brugen af kunstig intelligens er kursen mod yderligere vækst og indfrielse af forretningsmål dermed sat – medmindre det manuelle arbejde bliver en stopklods.
Trods en stormfuld geopolitisk situation blæser der fortsat optimistiske vinde i dansk erhvervsliv. Det viser en ny undersøgelse, som den danske fintech-virksomhed Pleo har fået foretaget af Saipo Research blandt 3.250 europæiske finansielle beslutningstagere, heriblandt 250 danske respondenter.
I rapporten, CFO’ens guide til 2025, angiver 73 procent af danske finansdirektører fra små, mellemstore og store virksomheder, at de er positive og optimistiske, når det kommer til virksomhedernes udvikling i det kommende år.
Den danske optimisme er faktisk en af de højeste, hvis man sammenligner med de øvrige europæiske markeder i undersøgelsen, der blandt andre inkluderer Storbritannien, Frankrig og Tyskland, hvor de positive forventninger ikke når samme niveau.

Søren Lonning, CFO, Pleo
De danske respondenters positive syn på fremtiden understøttes også af dugfriske tal fra Danmarks Statistik, der viser, at erhvervstillidsindikatoren i Danmark, der sammenvejer forventningerne i industrien, bygge og anlæg, detailhandel og serviceerhverv, steg fra 103,8 i januar til 107,0 i februar.
Og meget peger på, at danske virksomheders økonomiske optimisme kommer til at gå hånd i hånd med kunstig intelligens i 2025.
For i forlængelse af en ny redegørelse fra Digitaliseringsministeriet, der viser, at Danmark er det land i Europa, hvor flest virksomheder anvender kunstig intelligens, angiver hele 74 procent af respondenterne i Pleos undersøgelse, at de har kandidaters AI-færdigheder for øje, når de skal ansætte i 2025.
”Trods en ustadig geopolitisk situation er det først og fremmest opløftende at se den økonomiske tiltro blandt danske virksomheder stige. Jeg er også begejstret over, hvordan flere og flere virksomheder nu tydeligvis omfavner kunstig intelligens og den måde, som teknologien vil lette deres arbejde på og bistå dem i at indfri deres forretningsmål – især for finansafdelingerne. Det er en spændende og positiv udvikling, vi ser frem til at følge,” siger Søren Lonning, CFO hos Pleo.
For meget manuelt arbejde giver malurt i bægeret
Selvom den økonomiske optimisme og troen på kunstig intelligens har vokset sig stor i Danmark, afslører rapporten også mere foruroligende tendenser blandt virksomhederne – særligt de små og mellemstore.
44 procent af de danske SMV-finansdirektører angiver nemlig, at de sidder med for meget manuelt arbejde, der begrænser dem i at have tid til at strategiudvikle.
Dertil viser rapporten fra Pleo også, at 42 procent af de adspurgte fra små og mellemstore virksomheder mener, at de mangler et økonomisk overblik over deres virksomheds økonomi.
”Det er bemærkelsesværdigt at se, hvor mange finansdirektører der kæmper med for meget manuelt arbejde og har et begrænset økonomisk overblik. Det kalder på, at flere finansafdelinger implementerer smarte løsninger, værktøjer og AI i dagligdagen, så de kan frigøre tid og ressourcer til at strategiudvikle og udnytte vækstmulighederne som den positive, økonomiske bølge giver,” siger Søren Lonning, CFO hos Pleo.
Det er især inden for ESG-rapportering, at der er store perspektiver for finansafdelingerne til at kunne lette deres arbejde med kunstig intelligens. Lige nu er det fx kun 25 procent af respondenterne, der angiver, at de anvender teknologien i deres arbejde med rapporteringsmålene.
Til gengæld angiver næsten halvdelen, at de benytter kunstig intelligens til at danne sig et økonomisk overblik og 34 procent svarer, de bruger teknologien til at eliminere manuelt arbejde.
Der er dermed håb forude for de virksomheder, der døjer med overblikket og for meget manuelt arbejde.
Læs mere om de danske resultater i Pleos rapport ’CFO’ens guide til 2025’ her.
Om rapporten
Saipo Research har udført undersøgelsen på vegne af Pleo blandt 3.250 finansielle beslutningstagere* i Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Spanien, Holland, Danmark og Sverige. Dataindsamlingen fandt sted i december 2024 og januar 2025.
*Deltagerne omfatter økonomidirektører og administrative medarbejdere i økonomiafdelingen, der har ansvaret for virksomhedens økonomi, især udgifter, i virksomheder med 1-5000 ansatte.
Om Pleo
Pleo er Europas førende platform til udgiftshåndtering og gør fremsynede teams i stand til at administrere deres økonomi på en nem og effektiv måde. Pleo samler alt det, virksomheder har brug for, i én samlet og brugervenlig digital løsning – fra intelligente firmakort og automatiserede udgiftsrapporter til administration af abonnementer, fakturabetalinger, kategorisering af udgifter i realtid og funktioner til likviditetsstyring. Mere end 40.000 virksomheder i alle størrelser på tværs af 16 markeder bruger Pleo til at strømline deres processer, få overblik i realtid og forenkle deres økonomiske workflow, så de kan nå deres mål. Pleo blev stiftet i København i 2015. I løbet af en Serie C-investeringsrunde i 2021 fik Pleo en betydelig kapitalindsprøjtning, der gav virksomheden status som Danmarks yngste “unicorn” (en “unicorn”-virksomhed er et privat selskab, der er blevet værdisat til mere end en milliard dollars). Pleo faciliterer i dag køb for flere milliarder euro om året og fortsætter med at udvide definitionen af udgiftshåndtering for virksomheder.