Vi bevæger os så småt tilbage til hverdagen, som vi kender den, efter at alle corona-restriktionerne blev løftet i Danmark d. 10. september.
Det betyder, at folk er tilbage på kontorerne, og vi begynder stille og roligt at skifte Teams-møderne ud med de fysiske af slagsen.
For mange er det lig med mere pendlen og rejseaktivitet, og med en stigende miljøbevidsthed blandt virksomheder, bl.a påvist i SAP Concurs Corporate Travel Sustainability Index fra sidste år, vil mange forretningsrejsende formentlig skifte flyrejsen ud med en togtur. Og det er dyrebar tid, man lige så godt kan udnytte til at arbejde.
Som mangeårig pendler og forretningsrejsende har jeg gjort mig nogle erfaringer, når det gælder om at udnytte rejsetiden effektivt. Her kommer mine fem bedste råd til, hvordan man kan gribe det an:
- Brug skærmfilter
Man sidder ofte tæt i toget, og det kan virke forstyrrende, at din sidemand kan følge med i, hvad du foretager dig. Derfor kan det være en god ide at bruge et skærmfilter, som forhindrer, at man fra siderne kan se, hvad der foregår på skærmen. På denne måde kan man arbejde uforstyrret uden at bekymre sig om, hvorvidt fortrolige dokumenter el.lign. er synlige for uvedkommende og i stedet koncentrere sig om arbejdet.
- Pak det rette udstyr
Udover at oplade dine enheder hjemmefra bør du altid have en effektiv powerbank, et opladerstik, høretelefoner og andre vigtige kabler som fast inventar i din taske. Sørg for at have et ekstra sæt, som du udelukkende bruger, når du er på farten, så du altid har det med dig. Er du uheldig ikke at sidde nær et stik, kan en god powerbank være din redning, og skal du klare telefon- eller videomøder på farten, er høretelefonerne uundværlige. I samme ombæring kan du smide USB-stikket ud og i stedet lægge alle dine dokumenter i skyen, så du har du dem med dig, uanset hvor du befinder dig.
- Alliér dig med en mobil 5G-router
De fleste kan nok nikke genkendende til, at dårlig internetforbindelse er en af de helt store udfordringer, når du skal arbejde i toget. Det kan nemlig være svært at opfange et godt signal fra et tog i bevægelse. Med mobilt bredbånd kan du forbedre internetforbindelsen, både hvad angår hastighed og stabilitet, når du er på farten og på den måde arbejde mere effektivt. Det kan dog være en god ide at løse de arbejdsopgaver, hvor du også har mulighed for at arbejde offline, hvis signalet alligevel svigter.
- Tag altid en direkte forbindelse
Det er fristende at vælge den korteste forbindelse, når man skal fra A til B. Men hvis du planlægger at arbejde på togturen, er det langt mere effektivt at vælge den direkte forbindelse, selvom den tager lidt længere tid. Du sparer muligvis et kvarter ved at skifte, men til gengæld afbryder du dit arbejdsflow, og måske kan det afholde dig fra at starte på en ny opgave. Hvis du tager turen i et stræk, kan du bedre fordybe dig i arbejdet, og det kan være det, der gør, at du kan holde fri, når du kommer hjem.
- Gem de lette opgaver til turen
Nogle opgaver er mere praktiske at løse i toget end andre. Et fyldt tog med mange indtryk og forstyrrelser kan være udfordrende for koncentrationen, og derfor kan det være en god ide at løse de opgaver, der ligger lige for. Om det er at besvare mails, lave PowerPoint-præsentationer eller noget helt tredje kan være vidt forskelligt. Oplagt er det dog altid at bruge tiden på at registrere sine rejseudgifter under rejsen, så man er sikker på at huske det.
Ovenstående råd gør ofte min rejsetid mere effektiv og er med til at sikre, at jeg udnytter tiden fornuftigt, så jeg med god samvittighed kan lade arbejdet ligge, når jeg endelig kommer hjem. Jeg håber, det kan være til inspiration for andre, der igen er vendt tilbage til pendlerlivet og de mange timer på de danske togbaner.
Af Dan Lillie, direktør for SAP Concur i Danmark