Størstedelen af danskerne bruger dagligt sociale medier, hvor de deler personlige detaljer med netværket.
Men personlige opslag kan gøre os til oplagte mål for cyberangreb, advarer sikkerhedsekspert.
Billeder af kæledyr, børn og kolleger til virksomhedens julefrokost kan synes harmløse at lægge op på sociale medier. Men det er langt fra tilfældet. Flittig deling af personligt indhold på sociale medier kan gøre brugeren til et oplagt mål for cyberkriminelle.
Informationerne kan nemlig udnyttes til at udføre målrettede angreb mod den pågældende bruger. Sådan lyder advarslen fra Niels Frederiksen, der er senior sales engineer i it-sikkerhedsvirksomheden Mimecast.
”Der er store risici forbundet med åbent at dele billeder og opslag fra vores arbejdsplads eller i fritiden. Det gør det nemt for cyberkriminelle at få oplysninger om, hvor vi har været, fødselsdato, job, arbejdsplads, hobbyer og sågar personlige detaljer om vores børn og familie. De oplysninger kan bruges mod os til at udvikle målrettede og meget overbevisende cyberangreb, som kan snyde selv erfarne internetbrugere,” siger Niels Frederiksen.
En af de mest udsatte grupper er forældre, som ubekymret deler stort ud af deres børns liv – et fænomen, som er blevet døbt ’sharenting’ (en sammentrækning af de engelske ord for deling og forældreskab).
”Ved at dele billeder fra sine børns fødselsdage og første skoledag giver man potentielt cyberkriminelle adgang til en række personlige oplysninger. I værste fald kan det føre til identitetstyveri for både dig selv og dine børn,” siger Niels Frederiksen.