Interesseorganisationen SYNERGI og den globale specialist i energioptimering Schneider Electric indgår et nyt grønt partnerskab.
Helt konkret indtræder Schneider Electrics danske CEO, Thomas Träger, i SYNERGIs bestyrelse.
Formålet er at sætte skub i energioptimeringen af bygninger for at nå målet om at gøre Danmark CO2-neutral i 2050.
Ifølge SYNERGI og Schneider Electric er målet om klimaneutralitet umuligt at nå uden intelligent teknologi til at energioptimere bygninger, som i dag står for 36 procent af det samlede CO2-udslip i EU ifølge det Internationale Miljøagentur. Det kræver, at regeringen stiller langt større og mere langsigtede krav til bygningers energieffektivitet, og det er netop den agenda, SYNERGI og Schneider Electric vil rykke.
Ti skridt længere fremme
SYNERGI trækker på solide bestyrelsesmedlemmer som Danfoss, Grundfos, ROCKWOOL og VELUX samt tidligere minister og Europa-Parlamentariker Bendt Bendsen som formand. Men Schneider Electric udfylder en manglende brik i form af konkrete teknologier til energioptimering af netop bygninger.
”Schneider Electric og SYNERGI deler ambitioner om et Danmark og en verden med et smartere energiforbrug. Vi har allerede et stærkt hold, men med Schneider Electric får vi en særligt erfaren global spiller inden for grøn omstilling via intelligent energistyring,” siger Katrine Bjerre M. Eriksen, direktør i SYNERGI.
Alene fra 2018-2020 sparede Schneider Electric globalt 134 mio. ton CO2 på vegne af kunderne – 10 gange mere end den mængde CO2, som Danmark stadig mangler for at nå målet om en 70 procents reduktion i 2030. Derfor er det heller ikke tilfældigt, at Schneider Electric er kåret til verdens mest bæredygtige virksomhed.
”Vi ved af erfaring, at der kan hentes massive energibesparelser ved at invitere teknologien indenfor. Her taler vi ikke kun mindre CO2-udledning og lavere elregninger, men også bedre indeklima og trivsel, som ultimativt også har økonomiske gevinster. Alligevel er vi milevidt fra at indfri de grønne potentialer i bygninger – også i Danmark,” siger Thomas Träger, CEO i Schneider Electric Danmark.
Kommunale bygninger har kæmpe potentiale
Et af de største potentialer for energieffektivisering af danske bygninger er i kommunerne, hvor 70 procent af bygningerne har et dårligt energimærke, og der ikke er nogen krav om energibesparelser.
”Et af de helt store huller i den danske politik for at nå vores 70 pct. målsætning er det totale fravær af krav om at bruge energien klogere i den regionale og i særdeleshed kommunale bygningsmasse,” siger Katrine Bjerre Eriksen, direktør i SYNERGI og uddyber:
”Vores politikere bør sikre, at det offentlige går foran i den grønne omstilling. Her bliver det ikke meget mere nærliggende end at se på den offentligt ejede bygningsmasse, fx skoler og plejehjem, hvor to tredjedele er fra før 1980 og inden energikravene blev til, og derfor i den grad trænger til renovering”
Bedre indeklima er en undervurderet gevinst
Foruden reduktion af CO2 vil de to parter også skabe bedre indeklima i danske bygninger – en overset sidegevinst af energirenovering, ifølge Thomas Träger:
”Mange overser de indirekte gevinster som mindre sygefravær, bedre trivsel og højere produktivitet ved at forbedre indeklimaet. Det er en meget undervurderet fordel ved at energirenovere bygninger i dag,” siger Thomas Träger, CEO i Schneider Electric Danmark.
”På danske folkeskoler viser målinger fx, at 90 procent af skoleklasserne i løbet af dagen når et CO2- niveau, som er højere end den af myndighederne øvre anbefalede grænse på 1000 ppm. Og der er god grund til at antage, at mange lignende tilfælde også findes på danske arbejdspladser. Derfor giver det rigtig god mening at investere i sunde fysiske rammer, hvor elever og medarbejderne trives og kan præstere bedst muligt,” afslutter Thomas Träger fra Schneider Electric.