Selvom ansøgningstallet skyder i vejret, sakker kvinderne bagud
Hjem UNDERSØGELSE Selvom ansøgningstallet skyder i vejret, sakker kvinderne bagud

Selvom ansøgningstallet skyder i vejret, sakker kvinderne bagud

Af Redaktionen

Glæde over rekordhøjt ansøgerantal til it-uddannelserne dæmpes af mangel på studiepladser og færre kvinder.

Mens dette års ansøgningstal for kvote 2-ansøgninger viser en generel stigning på 4%, stiger ansøgningerne til it-uddannelser på hele 10% sammenlignet med sidste år. Dermed har der aldrig været flere, der vil ind på it-uddannelserne via kvote 2.

”Den markante stigning i ansøgninger til it-uddannelser er en dejlig og positiv bekræftelse på, at unge mennesker ser potentialet i at engagere sig i at bruge teknologien til at løse store samfundsudfordringer, som bl.a. den grønne omstilling, understøttelse af sundhedsvæsenet og bekæmpelse af cybertrusler,” udtaler Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen.

I år har i alt 54.279 ansøgere søgt om optagelse på en videregående uddannelse, hvoraf 5.187 er søgt ind på en it-uddannelse.

Udfordringer med begrænsede pladser
Men det er langt fra sikkert, at det øgede antal ansøgere også vil udmønte sig i et øget antal studerende. Sidste år oplevede 1.732 kvalificerede ansøgere at blive afvist på grund af pladsmangel på it-uddannelserne.

Det står i skarp kontrast til, at 46,8% af danske it-virksomheder helt måtte opgive at besætte ledige stillinger, da der simpelthen ikke var ansøgere til dem. 71,4% peger da også på, at manglen af de rette it-kompetencer, er den største hindring for vækst.

”Vi står over for et paradoks, hvor en tårnhøj interesse for it-uddannelser og et kritisk behov for it-kompetencer fra erhvervslivet kolliderer frontalt med et uddannelsessystem, der ikke har mulighed for at oprette nye studiepladser. Politikerne skal afsætte penge til flere studiepladser der, hvor der er ansøgere nok, så unge får muligheden for at forfølge en karriere, og dansk erhvervsliv får de medarbejdere, de så hårdt higer efter,” siger Mette Lundberg.

Selvom ansøgningstallet skyder i vejret, sakker kvinderne bagudFaldende andel af kvinder på it-uddannelser er et tilbageslag
Andelen af kvindelige ansøgere til it-uddannelser er efter flere års fremgang faldet i 2024. I 2023 var andelen 31,9%, mens den i 2024 er faldet til 29,8%.

Dette sker på trods af, at de man de seneste år har set en intensiveret indsats fra it-uddannelsernes side for at tiltrække flere studerende.

Blandt disse bestræbelser er IT-Universitetet (ITU) et godt eksempel, som i år kan rapportere om en stigning på 19% i antallet af ansøgere gennem kvote 2 og som i høj grad er lykkedes med at øge diversiteten.

”Den faldende andel af kvinder, som søger ind på it-uddannelser, er et klart alarmsignal. Indsatsen for at øge interessen for it-uddannelser bærer frugt, men vi har stadig en kæmpe udfordring med at forbedre især kønsdiversiteten blandt de studerende,” fortæller Mette Lundberg.

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>