Flere vil låne i banken. Har danskerne ikke mulighed for et banklån, søger de ifølge pantelåner i stigende grad i stedet en hurtig udbetaling gennem et pantelån.
Danskere uden tilladelse til banklån sælger i stigende grad værdigenstande med tilbagekøbsret hos en pantelåner.
Hos landets største pantelåner, Pantsat.dk, har man behandlet 40 procent flere ansøgninger og foretaget 17 procent flere udbetalinger i tredje kvartal i år end i 2022. Ifølge Sander Lerche Rasmussen, direktør hos Pantsat.dk, optager mange lige nu et pantelån ved udsigten til en dyr vinter, hvor rentestigninger gør bankerne mere tilbageholdende med lån.
– Behovet for en hurtig udbetaling blandt danskerne er mærkbart, og vi oplever, at pantelånet er blevet et mere anerkendt alternativ til lån. Hele genbrugstrenden har gjort det moderne at sælge værdigenstande mod en hurtig udbetaling, og tendensen er kun blevet styrket af, at guld er steget i værdi. I pengenød finder flere det derfor mere nærliggende at gå i gemmerne efter værdigenstande som ure, smykker og designertasker, de kan pantsætte, siger Sander Lerche Rasmussen.
Pantelånets fremgang hænger ifølge Sander Lerche Rasmussen sammen med, at ansøgningerne til lån er blevet flere. Ifølge en ny Voxmeter-rapport fra oktober er antallet af danskere med planer om at låne til forbrug inden for de næste tre måneder steget med 11 procent siden juli og med 40 procent siden oktober 2022. Kun cirka hver femte forbruger oplever, at det er let at låne penge i deres bank.
– Et banklån forudsætter modsat pantelånet penge på kontoen, og banken kan selvsagt ikke udbetale penge imod værdigenstande. Her er den øgede interesse for pantsætning et klassisk eksempel på, at markedsøkonomien finder løsninger, hvor der er behov for det, siger Carsten Tanggaard, økonomiprofessor ved Aarhus Universitet.
En højnet troværdighed
Ifølge Sander Lerche Rasmussen opfatter danskerne i dag pantelånet som mere pålideligt end tidligere.
– Det er blevet almindeligt at købe forbrugsgenstande på afbetaling, og det har også gjort flere danskere trygge ved pantelånskonceptet, som tilbyder en hurtig udbetaling mod at få en værdigenstand i sikkerhed, som kan købes tilbage senere. Generelt ser vi, at forbrugerne tænker kortsigtet og hellere vil acceptere højere omkostninger end at lægge et langsigtet budget, siger Sander Lerche Rasmussen.
Ikke for kviklånssegmentet
En opgørelse fra Pantsat.dk viser, at den gennemsnitlige kontrakt er på over 10.000 kroner, og at mere end 90 procent af kunderne køber deres værdigenstande tilbage. Ifølge økonomiprofessor Carsten Tangaard taler pantelånet dermed til et andet segment end den typiske kviklånstager.
– Selvom pantelånernes kunder har fået afslag fra banken, har de i modsætning til kviklånstagerne stadig en vis kreditværdighed, da de jo har værdi at frisætte, udtaler Carsten Tangaard.