Renteinformation 22. december 2023
Hjem FINANSIEL Renteinformation 22. december 2023

Renteinformation 22. december 2023

Af Redaktionen

Siden medio oktober har renterne i den lange ende af rentekurven været faldende.

Én af de væsentligste årsager er den globale inflations fortsatte fald i løbet af efteråret.

Samtidig er centralbankerne i USA (FED) og Eurozonen (ECB) stoppet med at gennemføre renteforhøjelser i eftersommeren, og de har gradvist øget forventningerne til, at rentetoppen nu er passeret.

I takt med den faldende inflation og gradvise afmatning af økonomien – særligt i Europa – er både FEDs og ECBs retorik skiftet fra at læne sig mod renteforhøjelser til nu at være delvist neutrale, pegende mod lavere renter i løbet af 2024. Det har vakt optimisme i markedet med hensyn til lavere renter i 2024, og det har allerede afspejlet sig i de lange markedsrenter i både USA, Eurozonen og i Danmark.

Blandt de faktorer, der er med til at angive retningen for rentemarkedet, vurderes udviklingen i inflationen at være blandt de vigtigste. Fortsætter tendensen til lavere inflation i de kommende måneders inflationstal, er forventningen, at rentenedsættelser fra FED og ECB kan starte allerede i foråret. I skrivende stund er der forventninger om 4-5 rentenedsættelser fra begge centralbanker i løbet af 2024. Holder det stik, vil de korte markedsrenter falde ganske betragtelig i løbet af 2024. Det er dog værd at huske på, at inflationen i både USA og Eurozonen stadig er noget højere end FEDs og ECBs mål på ca. 2 %.

Holder markedets forventninger stik, er det også sandsynligt, at Nationalbanken vil følge ECB med rentenedsættelser, og det smitter af på de korte danske markedsrenter i nedadgående retning. Der er ingen pres på DKK i valutamarkedet for tiden, og her ventes en rolig og afbalanceret udvikling de kommende måneder.

 

Renteinformation 22. december 2023 4

 

Renteinformation 22. december 2023 5

 

Renteinformation 22. december 2023 6

DISCLAIMER

Til rentegraferne anvendes 3M CIBOR – og swaprenter baseret i DKK. Swaprenter i DKK er de markedsmæssigt mest likvide og anvendte renter i det danske rentemarked. Swaprenterne med et tillæg eller et fradrag er grundlaget for fastsættelsen af renten på fastforrentede lån i KommuneKredit.

Rentegraferne viser udviklingen i hhv. 3M CIBOR- og DKK-renteswaps med fast rente. En renteswap med fast rente er en aftale mellem to parter, hvor man udveksler CIBOR-rente med fast rente over en given tidshorisont over 1 år. Renteswaps er meget likvide og er almindeligt anvendt i det danske rentemarked.

CIBOR-renter og swaprenter – med et tillæg eller fradrag – er grundlaget for prisfastsættelse af KKcibor- og KKfast-lån i KommuneKredit.

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>