Indonesien står ved en skillevej, når det gælder landets fremtidige energiforsyning.
Et nyt styrket energi-samarbejde imellem Danmark og Indonesien skal synliggøre en farbar alternativ grøn vej og sikre ambitiøse indonesiske klimamål.
Med mere end 270 millioner indbyggere rangerer Indonesien som verdens fjerde mest befolkede nationer. Landet har i de seneste år haft en stigning i udledningen af drivhusgasser og forventer en forsat stigning på grund af øget energiforbrug. Indonesien ligger allerede i dag i den høje ende blandt top 10 lande i verden med højest CO2-udledning. Denne klimaskadelige udvikling fra energisektoren skal Danmark hjælpe Indonesien med at vende. Danmark har unikke erfaringer med grøn omstilling, og ved at bringe disse i spil, kan Danmark bidrage til væsentlige globale CO2-reduktioner.
De to lande har netop underskrevet en aftale, der udvider et allerede eksisterende samarbejde. Samarbejdet skal over de kommende fem år bidrage til at nå Indonesiens nationale klimamål, som er en CO2-reduktion på minimum 29 procent, men op til 41 procent. i 2030 med international hjælp.
”Indonesien oplever stor økonomisk vækst, men den drives at et stigende fossilt energiforbrug. Det er denne sorte opadgående kurve, vi gerne vil hjælpe Indonesien med at knække ved at synliggøre reelle grønne alternativer med udgangspunkt i gode danske erfaringer. Vi støtter dem også gerne i at sætte højere ambitioner for deres 2030 klimamål end de nuværende,” fortæller vicedirektør i Energistyrelsen, Martin Hansen.
Energifaglige værktøjer skal vende retning fra sort til grøn
For at kunne vende retningen for Indonesiens fremtidige energiforsyning vil samarbejdet fokusere på at sikre proaktiv energiplanlægning, hvor vedvarende energi, systemtænkning og effektivitet bliver fundamentet i udbygningen af energiforsyningen. Dette sker i tæt dialog med relevante indonesiske myndigheder.
Et andet vigtigt ben i samarbejdet vil fokusere på energieffektivitet. Det gælder særligt i bygninger, industri og på kraftværker. Energistyrelsen har tidligere assisteret Indonesien med træning af kommunale embedsmænd omkring energi-standarder for bygninger samt forhold, der kan fremme energieffektiviteten i kraftværker. Ved at spare på energiforbruget gennem en højere energieffektivitet kan man på den korte bane reducere kulforbruget i energisektoren. På mellemlangt sigt skal andelen af kul bringes ned til fordel for vedvarende energi.
Det dansk-indonesiske samarbejdsprogram finansieres af Udenrigsministeriets klimapulje med 60 mio. kroner fordelt over fem år. Samarbejdet med de indonesiske myndigheder sker i tæt koordinering med den danske ambassade i Jakarta.