Et nyt beslutningsforslag fra SF skal give varmeforsyningsselskaberne bedre mulighed for at udskifte boligejeres oliefyr med individuelle løsninger. Det er et vigtigt skridt i den grønne omstilling.
Med et nyt beslutningsforslag ønsker SF at åbne for kommunernes mulighed for at sikre den grønne omstilling i landdistrikterne, hvor klimaskadelige oliefyr fortsat udgør en stor del af boligopvarmningen. Med forslaget fra SF vil de kommunale selskaber få mulighed for at sikre omstillingen til fordel for individuelle løsninger som eksempelvis varmepumper.
Forslaget får stor ros med på vejen af Dansk Fjernvarme, hvis medlemmer efterspørger muligheden for at facilitere udbredelsen af individuelle grønne varmeløsninger i landdistriktsområder, hvor fjernvarme ikke er tilgængelig.
– SF skal have stor ros for dette beslutningsforslag. Det vil kunne betyde, at alle dele af landet kan tage større del i den grønne omstilling. Der er mange af vores medlemmer, der har udtrykt interesse for at drive individuel varmeforsyning. Beslutningsforslaget understøtter det ønske, og rækker samtidig en hjælpende hånd til boligejerne i landdistrikterne, der står overfor en uundgåelig opgave med at skifte fra sort til grøn energi, siger Nicolai Kipp, chefkonsulent i Dansk Fjernvarme.
Stor interesse
Nicolai Kipp er ansvarlig for Dansk Fjernvarmes politiske udspil ’Grøn Varme til 500.000 Boliger’. Med det arbejdes der netop for at give kommunale fjernvarmeselskaber mulighed for at tilbyde varmepumpeløsninger til boligejere i områder, hvor fjernvarmen ikke rækker ud.
Fjernvarmeselskaberne ligger inde med den tekniske viden og kendskab til lokale forhold. Sammen med lokale installatører og håndværkere har de derfor gode forudsætninger for at sikre udbygningen med grøn varme ved at hjælpe boligejere med udskiftningen af deres oliefyr.
Konkret er der flere af Dansk Fjernvarmes medlemmer, der har udtrykt interesse for at arbejde på den plan. Heriblandt Silkeborg Forsyning A/S og FORS A/S.
Ved at involvere lokale teknikere, installatører og håndværkere vil tiltaget også kunne bidrage til tiltrængt beskæftigelse i en tid, hvor dansk økonomi er presset som følge af coronakrisen.
– Det er en rigtig stor mulighed for vores medlemmer, boligejerne, for den lokale beskæftigelsesindsats og for den grønne omstilling. Derfor vil vi i Dansk Fjernvarme også appellere til de øvrige partier i Folketinget om at støtte op om forslaget, siger Nicolai Kipp.
Hjælp til boligejerne
Det budskab møder begejstring hos MF Karina Lorentzen (SF), formand for Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer. Hun står bag beslutningsforslaget sammen med partifællerne Jacob Mark og Signe Munk.
– Det glæder mig, at en række forsyningsselskaber er interesserede i at medvirke til, at de mange ejendomme i landdistrikterne kan pensionere deres oliefyr og få en ny og grønnere løsning. Desværre sidder mange i saksen, fordi de end ikke kan låne til sådan en investering, da deres bolig ligger i det forkerte postnummer. Det er uholdbart, og derfor skal beslutningsforslaget sikre, at de kommuner og forsyningsselskaber, der vil gå ind i det her, får muligheden, siger Karina Lorentzen.
Flere initiativer er forsøgt taget til at udskifte private boligejeres oliefyr i landdistrikterne. Bl.a. abonnementsordninger, tilskud og diverse forsøgsordninger. Det er dog ikke alle, der har haft lige rig succes, og der er således stadig omkring 80.000 oliefyr på landsplan. Beslutningsforslaget kan sikre, at varmeforsyningsselskaberne kan tage initiativet og sætte yderligere skub på udskiftningen.