Boligmarkedet i 2025 er glohedt, og flere danskere energiforbedrer boligen, før den sættes til salg.
Det har nemlig betydning for den pris, man kan få for sit hus.
Der blev handlet 23 procent flere boliger i første kvartal i 2025 end i samme kvartal sidste år, og det er det næsthøjeste niveau for et første kvartal siden 2011, ifølge tal fra Boligsiden. Flere af de danskere, der vil sælge deres bolig, er begyndt at lave energiforbedringer inden salget, og det er med god grund.
Langt flere boliger har de senere år fået forbedret deres energimærke – og det har en betydning, når boligen skal sælges. Ifølge udregninger fra Videncentret Bolius stiger den gennemsnitlige salgspris omkring 500 kroner per kvadratmeter, for hvert bogstav et energimærke forbedres.
– Der er klart flere i dag, der vil have energivinduer, før de skal sælge deres bolig. Det koster selvfølgelig også noget at opgradere alle sine vinduer til energivinduer, men hvis det kan give et bedre energimærke, kan det godt være det værd – især i år, hvor vi har fået håndværkerfradraget tilbage, siger Jesper Johansson, der er salgsdirektør hos Sparvinduer.
Bedre pris og mindre varmeregning
Ifølge tal fra Energistyrelsen er andelen af bygninger med energimærker fra A til C steget fra 54 procent til 61 procent i perioden fra 2019 til 2023, mens andelen af bygninger med energimærker fra D til G samtidig er faldet fra 46 procent til 39 procent. En af de mest populære energiforbedrende renoveringer er udskiftning af vinduer og yderdøre, og i samme periode er der i alt foretaget 98.036 udskiftninger.
Hvor mange der har udskiftet til energivinduer i forbindelse med boligsalg, kan man ikke sige noget om, men tendensen er ifølge Sparvinduer tydelig. Her har man beregnet, at med et hus på 100 kvadratmeter bygget mellem 1970 og 1990 vil man spare omtrent 3000 kroner årligt ved at skifte til energivinduer.
– Den tydeligste fordel ved at skifte til energivinduer er, at man reducerer varmeregningen, fordi de holder bedre på varmen. Kunderne er meget interesserede i at få udregnet besparelsen specifikt for deres bolig, og mange kan spare flere tusinde kroner om året, så det er jo ikke småpenge, når man ser det over en tiårig periode, siger Jesper Johansson.
Energimærket koster, men er lovpligtigt
Siden 2010 har det været lovpligtigt at få energimærket bygninger ved salg eller udlejning. Når en bygning skal energimærkes, gennemgås den af en energikonsulent, der vurderer bygningens energitilstand, og indplacerer den på en skala fra A til G og tildeler den et energimærke.
Et energimærke er gyldigt i 10 år. Sælges bygningen flere gange inden for gyldighedsperioden, kan det samme energimærke benyttes. Energistyrelsen har fra 1. januar 2025 sat en pris på 7.064 til 8.588 kroner for at få et energimærke, alt efter størrelsen af huset. Prisen indeksreguleres hvert år til 1. januar.
Sparvinduer er en online forhandler af vinduer og døre til engrospriser med showrooms over hele landet. Læs mere på www.sparvinduer.dk