Svindel er en industri- Alene i Danmark er tabene over 19 milliarder kroner
Hjem SIKKERHED Svindel er en industri- Alene i Danmark er tabene over 19 milliarder kroner

Svindel er en industri- Alene i Danmark er tabene over 19 milliarder kroner

Af Redaktionen

Seneste rapport fra GASA, Global Anti-Scam Alliance, udarbejdet i samarbejde BioCatch, viser en nedgang i danskerne vurdering af deres evne til at opdage såkaldte scams.

Samtidig melder rapporten at 41 procent af danskerne har oplevet en stigning i scams de seneste 12 måneder. En meget uheldig cocktail, siger svindelekspert Gareth Williams fra BioCatch.

Det er ikke nemt at få et overblik over svindel i Danmark. 63 procent af danskerne melder, at de har oplevet scams mindst én gang om måneden, hvilket er en nedgang på 23 procent fra 2023. Men samtidig melder 41 procent af danskerne, at de har oplevet en stigning i scams over de seneste 12 måneder. Det er en stigning på hele 99% fra GASA-rapporten i 2022. Set i sammenhæng med at 86 procent at danskerne ikke rapporterer scams til myndighederne, er det ikke et heldigt billede.

  Et milliardstort marked har gjort svindel til en organiseret industri
Svindel er en industri- Alene i Danmark er tabene over 19 milliarder kroner

Gareth Williams fra BioCatch

”Svindel er en industri. Og den er blevet så stor og profitabel, at det i dag bliver kørt som velorganiserede virksomheder. Det er svært at gardere sig imod svindel som almindelig kunde og borger, for svindlerne er dygtige og investerer stort i teknologi – og de optrapper. Det er en uheldig cocktail. Banker og myndigheder bliver nødt til at blive bedre til at samarbejde og til at udnytte de teknologiske muligheder, der er til at opdage svindel og beskytte almindelige mennesker,” udtaler Gareth Williams, svindelekspert hos BioCatch.

Alene i Danmark har tabene som følge af svindel nået store beløb. Hele 19,4 milliarder danske kroner over de seneste 12 måneder – en stigning på 62 procent fra 2023.

 Tilliden falder

Tilliden til omverdenen falder i takt med at de kriminelle udgiver sig for både bank- og politifolk, og besøger folk fysisk på deres hjemmeadresser, for at lokke kreditkort og koder ud af godtroende mennesker. 47 procent af danskerne har nu mindre tillid til internettet, og en Epinion undersøgelse viser at godt og vel halvdelen af danskerne er bekymrede for at blive udsat for digital svindel.

”Svindlerne er hurtige. 44 procent af alle scams er afsluttet indenfor 24 timer efter første kontakt, 21 procent var afsluttet indenfor minutter. De langsigtede årelange scams ligger omkring 6 procent. Men de emotionelle omkostninger kan vare meget længere,” slutter Gareth Williams.

Rundt regnet 75 procent af de danske scam-ofre melder om emotionelle omkostninger som følge af hvad de har været udsat for. Heraf melder mere end 10 procent at de er ramt meget hårdt, med deraf følgende personlige omkostninger samt omkostninger for samfundet.

 

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>