”De aktuelle forhold i Nordjylland gør, at vi har god adgang til den kvalificerede arbejdskraft, vi behøver. Der er vi udfordret andre steder i landet” – Økonomidirektør i Notora, Michael Lauridsen.
Aalborg topper som bedste storby i Dansk Industris nyeste rapport over danske byers erhvervsvenlighed – markant foran Aarhus, Odense og København. Ud af de 11 områder som Erhvervsklimalisten afdækker, er Aalborg Kommunes evne til at facilitere kvalificeret arbejdskraft et område, hvor byen på bare ét år er rykket hele 17 pladser frem. Fra 52 til 35.
IT-konsulenthuset Notora med hovedsæde i NOVI Forskerpark i Aalborg har kontorer i både Aarhus, Odense og Roskilde. I Aalborg mærker man i øjeblikket en positiv forskel i mulighederne for at rekruttere kvalificeret arbejdskraft til virksomheden i forhold til resten af landet.
Aalborg som vækstmotor
Erhvervsstyrelsen estimerer, at der i øjeblikket mangler 3000 IT-specialister på landsplan, et tal der skønnes at være vokset til 19.000 i år 2030.
”I Notora efterspørger vi bl.a. dataloger, datamatikere og forretningskonsulenter med forståelse for IT. Vi oplever, at vi i gennemsnit får mellem to og fire uopfordrede ansøgninger om ugen til vores hovedsæde i Aalborg. I Aarhus og Roskilde er det os selv, der må ud at være proaktive i både netværk og uddannelsesmiljø, ” fortæller økonomidirektør i Notora, Michael Lauridsen.
Notora vækster med rekordregnskab for sjette gang og har netop modtaget Børsens Gazellepris for andet år i træk. Det er især fødevareproducenter fra Aalborg til Skagen, der udgør en kraftig vækstmotor for Notora, der lever af at lave forretningsudvikling og implementere IT-løsninger til produktions- og ressourcestyring i virksomheder.
”Den øgede efterspørgsel fra vores kunder kræver naturligvis også den nødvendige arbejdskraft til at varetage projekterne. Vi tør bl.a. at satse på yngre, nyuddannede profiler, fordi de bidrager til innovation og udvikling i vores projektløsninger, hvilket er til stor værdi for vores kunder. De aktuelle forhold i Nordjylland gør, at vi har god adgang til den kvalificerede arbejdskraft, vi behøver. Der er vi udfordret andre steder i landet,” tilføjer Michael Lauridsen.
Synergier skabes i succesfuldt netværk
På en mission om at sikre gode vilkår for erhvervslivet og adgang til kvalificeret arbejdskraft arbejder Aalborg Alliancen målrettet i spændingsfeltet mellem uddannelsesinstitutioner, kommune og erhvervsliv. Netværket har siden stiftelsen i 2019 oplevet en kæmpe opbakning fra nordjyske virksomheder som Notora. Med et startmål på 40 virksomhedspartnere har alliancen i dag rundet hele 363 partnere i forbindelse med netværkets 1.års fødselsdag, og tallet er stødt stigende.
Tonny Thorup er erhvervsdirektør i BusinessAalborg under Aalborg Kommune, der står bag Aalborg Alliancen:
”Det hele handler om værdiskabelse gennem stærke partnerskaber på tværs. Der er nogle klare udfordringer i Nordjylland, som ingen af os kan løse alene. Vi ved, at virksomhederne skal vækste og har brug for arbejdskraft. Samtidig har vi i øjeblikket 5500 ledige i Aalborg Kommune, hvor godt halvdelen af dem er dimittender. Et af vores målsætninger er, at de nordjyske virksomheder for alvor får øjnene op for den kæmpe reserve af ledige kompetencer, der er i kommunen”.
Via Jobcenter Aalborg bygger alliancen bro mellem de nordjyske virksomheder og ledige, hvor virksomhederne kan blive sat op med kvalificeret arbejdskraft. En ren og skær win-win-situation, hvor høj beskæftigelse og økonomisk vækst går hånd i hånd, forklarer Tonny Thorup.
Et stort fokus for alliancen i 2020 er at udvide antallet af partnervirksomheder:
”Vores mål er at runde mellem 500 og 600 virksomhedspartnere i år. Derudover er vi særligt fokuserede på at udvikle indholdet i samarbejdet med virksomhederne. I takt med medlemsvæksten vil vi etablere et ”netværk i netværket”, hvor vi forsøger af segmentere og matche virksomhederne ud fra branche og industri. Derudover skal vi naturligvis have knækket koden til at få den kæmpe reserve af ledige kompetencer i kommunen ud i lokalområdets virksomheder”.
Lokal virksomhed med lokal arbejdskraft
En klar udfordring for alliancens arbejde er åbne de mange nordjyske virksomheders øjne for den værdifulde arbejdskraft, der ligger i puljen med de 5500 ledige.
”Vores udfordring er at få kommunikeret ud til de mange arbejdsgivere med manglende viden om, hvad det er for gode kompetencer, de rent faktisk kan få ind i deres virksomhed. Nogle gange handler det om, at man har en tendens til at rekruttere det, man altid har gjort. Arbejdsgiverne skal være fuldt ud bevidste om, at der også er nogle andre typer af fagligheder, der i høj grad kan bidrage til udvikling og vækst i deres virksomhed”.
Det er veldokumenteret i en række undersøgelser, at ansættelser af højtuddannede medvirker direkte til at booste innovation og vækst. Ifølge Tonny Thorup er det hårdt arbejde at få cementeret den viden.
”Det gælder for os om at skabe en tillidsfuld dialog med virksomhederne og gøre det klart for dem, hvad Aalborgs ledige dimittender konkret kan skabe af værdi. Det bedste der kan ske for alle parter er, at de lokale virksomheder vækster med udgangspunkt i lokal arbejdskraft, frem for at kigge andre steder hen, når de skal rekruttere,” afslutter Tonny Thorup.
Ung konsulent med drive og idéer
Patrick Møller på 25 er netop blevet ansat i Notora som konsulent og projektleder. Han kommer med en uddannelsesbaggrund fra Almen Erhvervsøkonomi fra Aalborg Universitet. Han har især haft fokus på IT, økonomi og forretningsdrift.
”Jeg har som nyuddannet mærket, at ledelsen godt ved, at vi unge ikke kan det hele fra dag ét. Vi har til gengæld masser af drive og idéer at byde ind med, hvor de mere erfarne ofte har prøvet nogle af de idéer af før og ved i praksis, hvorvidt det kan fungere eller ej. På den måde supporterer vi hinanden rigtig godt,” forklarer Patrick Møller.
Michael Lauridsen forklarer, at det for Notora er det en klar strategisk prioritering at indgå som aftagervirksomhed for unge dimittender:
”Vi ser store synergier opstå, når vi sammensætter et projektteam af både garvede konsulenter med mange års erfaring og yngre, nyuddannede profiler. Det giver et solidt spark til innovationen i hele vores tilgang til projektløsninger, hvilket især er til stor værdi for vores kunder. Unge medarbejdere kommer med helt nye faglige vinkler og bidrager aktivt til forankring af den nyeste viden inden for projektmetode og nye teknologier,” uddyber Michael Lauridsen.
Strategisk vækst og samfundsansvar
Michael Lauridsen ser dels Aalborg Alliancen som en gunstig mulighed for, at Notora kan komme endnu tættere på de ledige IT-kompetencer i kommunen og dels udvikle relationerne til det nordjyske erhvervsliv:
”Vi har via Aalborg Alliancen fået et rigtig godt samarbejde med Jobcenter Aalborg, hvor vi kan hjælpe hinanden med at få de unge videre i deres karriere. Samtidig deltager vi jævnligt i netværksmøder med Aalborg Alliancen, som gør, at vi kommer endnu tættere på det nordjyske erhvervsliv”.
Notoras kommercielle vækst medvirker samtidig til at kunne give noget tilbage til Nordjylland:
”Udover at der naturligvis er en strategisk gevinst for os, så har vi i Notora en vision om at gøre noget for samfundet ved at være proaktive omkring at tage de her dygtige, unge mennesker ind i både praktik og job,” afslutter Michael Lauridsen.