Rittal fejrer 60 år. I kraft af sin idé om standardisering af kapslinger har virksomheden revolutioneret sin branche, er blevet verdensledende inden for kapslingsteknologi og IT-infrastruktur og indgår i millionvis af produktløsninger.
Rittershausen i Dietzhölztal – Ingen kunne i 1961 vide, at en lille kommune i det centrale Hessen en dag skulle lægge navn til en global virksomhed med 10.000 ansatte. Dengang erhvervede Rudolf Loh et gammelt væveri og grundlagde Rittal. Ideen med at fremstille standardkapslinger i en standardiseret produktion skulle vise sig at blive en global vinder. Kapslingerne anvendes i millioner af produktløsninger inden for mere end 90 procent af alle brancher over hele verden.
En god idé på det rigtige tidspunkt
Efterkrigsårene havde forandret fremstillingsindustrien. Maskiner blev sammenkoblet og producerede produkter i store serier i kølvandet på det voksende forbrug. Rudolf Lohs idé kom på præcis det rigtige tidspunkt. Meget er sket siden da. Både i går og i dag former innovationer fra den Herborn-baserede virksomhed brancher over hele verden. Rittals løsninger anvendes til styrings- og tavleanlæg inden for IT og energi, til skibsbygning, på hospitaler og på fodboldstadions. 58 datterselskaber håndterer salg og service af Rittal-produkter over hele verden. Skandinavien var et af Rittals tidlige markeder, og i Sverige blev det første internationale datterselskab etableret i Ängelholm.
Fra systemet til skyen
I takt med den industrielle automatisering udviklede Rittal skabene til et komplet kapslingssystem. Produkterne var beregnet til at løse flere af kundernes problemer på én gang, for eksempel med løsninger til klimastyring og strømforsyning. Frem til i dag har virksomheden og dens kultur være kendetegnet af systemideen – og viljen til at skabe forandringer i stedet for blot at reagere på dem. Systemet blev udviklet, ikke bare inden for industri men også inden for IT, hvor Rittal skabte sig et navn som “den nye dreng i klassen”. Den dag i dag er energieffektivitet, klimaændringer og driftssikker strømforsyning særdeles relevante områder, hvor Rittal skaber succes for sine kunder med innovative løsninger til industri- og ITinfrastruktur.
Fra to ansatte til ledende softwareleverandør
Parallelt med dette investerede Rittal i midten af 80’erne i et lille firma med to ansatte og opbyggede Eplan – på et tidspunkt hvor næsten ingen tænkte på softwareløsninger til styretavleteknik. I løbet af de kommende år og årtier blev der udviklet et bredt udvalg af software og serviceydelser relateret til engineering. I dag er Rittals søsterselskab en af verdens førende softwareleverandører inden for elektroteknik. I fællesskab optimerer og planlægger Eplan og Rittal nu hele værdikæden for deres kunder inden for styrings- og tavleanlæg. I øjeblikket er automatiseringsløsninger, f.eks. maskiner til bearbejdning af styretavler, i lige så høj grad en del af sortimentet som den avancerede styretavleteknik.
Digitalt integreret produktion
I Haiger har Rittal for nylig investeret over 250 millioner euro i opførelsen af et fuldt digitalt integreret produktionsanlæg. I hundredvis af maskiner og arbejdsstationer er opkoblet i netværk efter principperne bag Industri 4.0 med henblik på digital håndtering af meget komplekse processer fra bestilling til produktion og logistik.
Fra digital tvilling til edge computing
Under arbejdet med deres nye topmoderne produktionsanlæg udviklede virksomheden sammen med det nye søsterselskab German Edge Cloud en række intelligente edge- og cloudløsninger, skræddersyet til branchens behov, placeret i deres eget datacenter, testet i deres egen virksomhed. Rittal er altså endnu en gang på vej mod standardisering, nu også på digitaliseringsområdet. German Edge Cloud er en af stifterne bag GAIA-X, en europæisk sammenslutning for producenter af datainfrastruktur, samt medlem af CATENA-X, et netværk i bilbranchen for sikker dataudveksling.
Mennesker spiller en rolle i familievirksomheden
Noget der ikke har ændret sig, er den kendsgerning, at Rittal er en familievirksomhed – hvor ansvar, solidaritet og socialt engagement altid har haft en meget høj prioritet. Gennem årtier har virksomhedens ansatte – fra den yngste lærling til den mest erfarne specialist – medvirket til forandringer, fra udvikling af innovationer til integration af flygtninge. Rittal er den største arbejdsgiver i det centrale Hessen og en familievirksomhed i bund og grund. Hvert år donerer medarbejdere i Friedhelm Loh-koncernen – Rittal og dets søsterselskaber Eplan, Cideon, Stahlo, LKH, German Edge Cloud og Loh Services – store beløb til sociale projekter. Allerede nu er man nået op på godt 5 millioner euro. I forbindelse med 50-årsjubilæet stiftede virksomhedens indehaver Friedhelm Loh Rittal Foundation, som siden da har støttet projekter og institutioner inden for socialområdet, uddannelse og kultur. – Jeg er meget stolt over denne 60 år lange succeshistorie, som vi har skabt sammen med alle vores medarbejdere, siger professor Friedhelm Loh, indehaver og CEO for Friedhelm Lohkoncernen. Drivkraften bag vores udvikling er nysgerrighed, kundeorientering, modet til at løbe risici og glæden ved fælles succes. Fordi vi elsker fremtiden.