I mange virksomheder har man den opfattelse, at den såkaldte AUKOM-uddannelse er forbeholdt måleteknikere og ingen andre.
Men hos Asetek i Aalborg ser man anderledes på tingene.
Her har man haft ZEISS til at undervise både måleteknikere, udviklingsingeniører, CNC-operatører og industriteknikere på det samme AUKOM-kursus.
Asetek har siden firmaets start i 1997 produceret vandkøling til gaming- og computerentusiastsegmentet samt datacentre. I 2021 udvidede Asetek produktporteføljen med udstyr til gamingmarkedet inden for sim racing hardware og software.
– Vi har indført det internationale symbol- og tegningssprog GPS og bruger det til 80 procent af vores tegninger. Samtidig har vi fået nye kolleger i vores R&D-afdeling. Implementeringen af GPS og ansættelsen af nye R&D-medarbejdere har tilsammen skabt et behov for, at vi alle får GPS-undervisning på et internationalt anerkendt niveau, hvor indholdet er det samme som på de kurser, som vores leverandører tager, siger Jens Peder Nørgaard, senior metrology specialist hos Asetek.
Fælles forståelse
Asetek har derfor sikret, at måleteknikere, udviklingsingeniører, CNC-operatører og industriteknikere har fået den samme undervisning i GPS (Geometric Product Specifications) – hvilket efterfølgende har vist sig at være en stor fordel for firmaet.
– Efter at vi har haft medarbejdere fra alle relevante afdelinger på det samme kursus, kan man sige, at vi forstår og taler det samme sprog. Før kurset var der ind imellem uenighed om, hvordan man skulle tolke tegninger. I dag er vi enige om, hvordan vi skal tolke tegninger og målerapporter. Det er især vigtigt, når der er skarpe tolerancekrav. Og med den fælles forståelse får vi færre afvigelser i produktionen og sparer dermed både tid og penge, siger industritekniker Per Skareløkke Heinrich, der arbejder i Aseteks produktion.
Også mechanical engineer Andreas Pagh Jensen fra Aseteks R&D-afdeling er glad for at have været med på AUKOM GPS-kurset.
– I et firma som vores er det en nødvendighed, at vi alle har den samme basisforståelse. Det har vi nu. Vi har lært det samme tegningssprog, og dermed er det blevet lettere at tale sammen, siger Andreas Pagh Jensen.
Fra Jens Peder Nørgaard er anbefalingen klar til firmaer i en lignende situation.
– Hvis man bruger GPS, bør man uddanne alle faggrupper i det. Det giver i hvert fald ikke mening ikke at gøre det, siger Jens Peder Nørgaard.
Kurser giver international certificering
AUKOM GPS-kurset indgår i en den såkaldte AUKOM-uddannelse, som giver kursisterne en internationalt anerkendt certificering. I Danmark udbydes AUKOM-undervisning bl.a. af ZEISS, og hos Asetek ser man positivt på, at ZEISS kunne gennemføre AUKOM GPS-kurset lokalt på virksomheden i Aalborg.
– Det var en stor fordel, at kurset kunne holdes in-house hos os. I forhold til praktikken i dagligdagen var det meget lettere, end hvis jeg skulle have været tre dage væk hjemmefra, fordi jeg skulle på kursus på Sjælland, siger laboratory technician Lene Kingo.
Hun fremhæver, at ZEISS’ underviser Allan Durst var god til at forbinde teori og praksis med konkrete eksempler fra den virkelighed, som Asetek-folkene kender fra deres hverdag.
Ifølge Jens Peder Nørgaard får Asetek brug for flere AUKOM-kurser i løbet af den kommende tid.
– Det er en afprøvet, standardiseret uddannelse, og når vi får nye udviklere, bør de også have et AUKOM GPS-kursus, siger Jens Peder Nørgaard.
Han betoner, at GPS er det eneste tegningssprog, der for alvor eliminerer specifikationsusikkerhed, dvs. især den usikkerhed der handler om, hvad der er kritisk på et emne, og som betyder, at man direkte kan se, hvad der er kritiske geometrier.
– Designere, udviklere, CNC-operatører og måleteknikere bør have samme forståelse for sproget. I sidste ende kan selv et meget simpelt emne måles på mange måder med mange forskellige resultater uagtet måleusikkerhed, hvis der er tegninger uden GPS. Med tegninger med GPS må emnet kun vende og måles på én og samme måde, hvilket igen er grundlaget for fremstillingen, siger Jens Peder Nørgaard.