Fem måder som AI vil ændre cybersikkerhed og IT-landskabet på
Hjem AI Fem måder som AI vil ændre cybersikkerhed og IT-landskabet på

Fem måder som AI vil ændre cybersikkerhed og IT-landskabet på

Af Redaktionen

For næsten halvandet år siden – mere præcist i november 2022 – blev ChatGPT lanceret.

Det var et stort øjeblik og på mange måder startskuddet til generativ kunstig intelligens.

Hver dag opdager flere og flere mennesker potentialet i værktøjet, der tager imod skriftlige forespørgsler fra brugere og giver, hvad der føles som menneskelige svar.

Med ChatGPT marcherede AI ind i den offentlige bevidsthed som potentielt et af de største teknologiske fremskridt nogensinde. Det fremskyndede også nye forretningsmodeller og transformerede mange forskellige brancher og forretningsprocesser.

En af de brancher, der er blevet forandret af AI, er cybersikkerhed; teknologien repræsenterer noget af et tveægget sværd, da både cyberkriminelle og dem, der arbejder i branchen, udnytter AI’s mange muligheder. AI repræsenterer en enorm forandring, og det er vigtigt, at alle i branchen forstår hvorfor og hvordan.

Jeg ser AI ændre cybersikkerhedslandskabet på følgende fem måder:

  1. En AI-“angrebsplatform” er ved at opstå

De første anvendelser af AI inden for cyberkriminalitet som f.eks. overbevisende phishing-mails, stemmeoptagelser, billedkloner og deepfakes, der bruges i svindelforsøg, er problematiske nok. Hackernes taktik og tilgang er blevet betydeligt mere sofistikeret end de e-mails fra diverse selvudnævnte prinser og arvinger, som tidligere florerede. Fordi AI-drevne hackerværktøjer har evnen til at efterligne menneskelig adfærd og lære af tidligere angreb, er de betydeligt sværere at opdage og forsvare sig imod. Men den trussel blegner i sammenligning med væksten af AI-baserede hacking-tjenester. Et eksempel på dette er WormGPT, et ChatGPT-lignende værktøj, der er tilgængeligt på det mørke net. Det kan producere malware til cyberangrebskampagner med betydeligt færre ressourcer og ekspertise, end det tidligere var muligt, og antallet af cyberkriminelle kan derfor stige drastisk.

Udbredelsen af AI-baserede hackerværktøjer som WormGPT skaber en platform, der indeholder alle de grundlæggende byggesten til potentielle angreb i en hidtil uset skala. Det sænker også tærsklen for dem, der ønsker at starte en potentielt lukrativ cyberkriminel virksomhed.

Væksten inden for AI-drevne hackerværktøjer gør fremtiden for cybersikkerhed stadig mere udfordrende. Efterhånden som AI-teknologien fortsætter med at udvikle sig, vil ondsindede aktører skabe stadig mere sofistikerede angreb, der kan omgå traditionelle forsvarsmekanismer.

  1. Det bedste forsvar er dit eget gode forsvar

I takt med at AI bliver stadig vigtigere for cyberkriminelle, er det ekstremt vigtigt, at virksomheder og organisationer reagerer ved at bekæmpe ild med ild. Det vil sige ved at indarbejde AI-teknologier – maskinlæringsalgoritmer, naturlig sprogbehandling og andre AI-

baserede værktøjer i deres cybersikkerhedsstrategier sammen med mere traditionelle værktøjer som antivirussoftware, indbrudsdetektering og identitetsstyring for at identificere og håndtere trusler. Den gode nyhed er, at de virksomheder og organisationer, der gør det, har en fordel i AI-våbenkapløbet mod cyberkriminelle. Det skyldes, at organisationerne har flere data til rådighed; om deres computermiljøer, deres sikkerhedsfunktioner, kendte sårbarheder osv. Denne datafordel giver dem mulighed for at træne AI-modeller til hurtigt og effektivt at identificere potentielle trusler.

Men organisationer, der ikke proaktivt holder sig ajour med den seneste AI-udvikling og investerer i de rigtige systemer – som kan opdage og forhindre skadelig generativ AI og analysere enorme mængder data for at opdage uregelmæssigheder – går glip af denne fordel.

  1. SOC-automation vil accelerere

Mennesker vil fortsat arbejde i security operations centers (SOC’er) – centraliserede enheder, der overvåger, analyserer og styrer informationssikkerhed og håndterer hændelser i realtid. Men AI-drevne systemer vil overtage flere og flere af de rutinemæssige handlinger. Den moderne SOC-funktion minder på mange måder om en fabrik i det 21. århundrede; før bestod fabrikker i høj grad af mennesker på produktionslinjer, men nu udfører robotter meget af dette arbejde. I dag arbejder vi i mange tilfælde sammen med robotterne for at håndtere mere udfordrende opgaver og sørge for, at alting kører som smurt. Et lignende scenarie udspiller sig nu i SOC’er, og det vil udvikle sig hurtigt i de kommende år.

Maskiner, der overvåger og opdager mistænkelig aktivitet i virksomhedens servere, netværksenheder, bærbare computere, medarbejdernes egne telefoner og tablets samt Internet of Things-enheder, er gode til at modvirke cyberkriminelle, der kan håndtere alting meget hurtigere. En anden fordel er, at AI også kan hjælpe med at reducere den konstante mangel på cybersikkerhedsekspertise.

  1. Fem måder som AI vil ændre cybersikkerhed og IT-landskabet på

    Lars Hermind, Regional Manager Nordics, Armis

    Generativ AI vil nedbryde sikkerhedssiloer

Cybersikkerhed har længe været opdelt i siloer, hvor organisationer har installeret mange forskellige og ofte dårligt forbundne værktøjer og produkter. Uanset hvor hårdt leverandører og organisationer arbejder på at integrere værktøjer, er det en stor udfordring at samle alle relevante cybersikkerhedsoplysninger på ét sted. AI giver mulighed for at kombinere flere datasæt fra mange forskellige kilder for at give et samlet overblik over en organisations sikkerhedsposition.

Det er heller ikke særlig svært at få større sikkerhedsindsigt med generativ AI; det kræver bare, at man stiller spørgsmål til systemet som “Hvad er de tre vigtigste ting, jeg kan gøre i dag for at mindske eventuelle risici?” eller “Hvordan kan jeg bedst reagere på denne hændelsesrapport?”

AI har potentialet til at konsolidere sikkerhedsworkflows på en måde, som branchen aldrig rigtig har lykkedes med før.

  1. Den måde, vi lagrer og bruger data på, vil ændre sig drastisk

Alle de værktøjer, som organisationer bruger til at lagre og håndtere data, er bygget til mennesker. I bund og grund er de designet til at segmentere information og placere den i forskellige elektroniske bokse, så folk kan hente den senere. Det er en model, der er baseret på, hvordan vores hjerne fungerer. Denne type datainfrastruktur er noget, der vil ændre sig drastisk med generativ AI. Data behøver ikke længere at blive konsolideret og organiseret på samme måde, da maskiner vil indsamle, hente og kontekstualisere dem.

I stedet vil datalagring blive – eller i det mindste blive opfattet som – meget mere tilfældig. Det lyder måske chokerende, men husk, at det var det, Amazon i bund og grund gjorde ved at indkorporere AI og tilfædige lagerplaceringer i sine enorme varelagre. Varer placeres overalt, hvor der er ledig plads. Derefter sporer computere disse varer baseret på faktorer som den hastighed og hyppighed, hvormed kunderne bestiller disse varer. Det samme vil ske med cybersikkerhedsdata.

Med AI vil der simpelthen ikke længere være nogen grund til at gemme og få adgang til data i de menneskeligt læsbare former, vi hidtil har benyttet os af. Indvirkningen på infrastrukturen vil være dybtgående og overgå tidligere transformationer, herunder fremkomsten af cloud-tjenester. Dette vil gradvist ændre cybersikkerheden helt og holdent, da det vil omdefinere de udfordringer, vi alle står over for.

ChatGPT har ikke engang eksisteret i to år, hvilket viser, hvor hurtigt AI-toget bevæger sig. De globale omkostninger ved cyberkriminalitet forventes at vokse fra 8,15 milliarder dollars i år til 13,82 milliarder dollars i 2028, efterhånden som hackerne bliver bedre til at bruge AI. Det viser, at det er på høje tid, at organisationer forlader perronen og stiger på toget.

 

 

 

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>