ID-kontrol med transportøransvar har store konsekvenser for svensk og dansk økonomi
Hjem FINANSIEL ID-kontrol med transportøransvar har store konsekvenser for svensk og dansk økonomi

ID-kontrol med transportøransvar har store konsekvenser for svensk og dansk økonomi

Af Redaktionen

25% færre pendlere fra Sverige og et tab på 2 mia. kr. for dansk økonomi.

Det kan blive konsekvenserne af at indføre ID-kontrol med transportøransvar ved den svenske grænse. Det viser tal, som Greater Copenhagen har udarbejdet.

På torsdag stemmer den svenske Riksdag om regeringens lovforslag, der skal gøre det lettere at indføre ID-kontrol med transportøransvar. Forslaget går på, at regeringen skal kunne beslutte at indføre kontrol uden at spørge Riksdagen.

I en ny analyse har Greater Copenhagen set på, hvilke konsekvenser ID-kontrol med transportøransvar kan have. Den viser, at ID-kontrollen risikerer at få stor betydning for økonomien i både Danmark og Sverige.

Sverige havde ID-kontrol med transportøransvar i en periode i 2016-2017. Allerede dengang havde kontrollerne store konsekvenser for arbejdsmarkedet og økonomien. I dag er der mange flere pendlere end dengang, så konsekvenserne vil også være større.

Færre pendlere og økonomiske tab

ID-kontrol med transportøransvar har store konsekvenser for svensk og dansk økonomiAnalysen beregner antallet af heltidsstillinger (en heltidsstilling kan omfatte flere deltidsstillinger) for pendlere fra Sverige til Danmark, som i øjeblikket er 8.900. Beregningen omfatter ikke danske statsborgere, der bor i Sverige (ifølge Øresundsdatabasen er det samlede antal Øresundspendlere 18.000).

Analysen viser, at:

– Pendlere fra Sverige hvert år bidrager med ca. 8 mia. kr. til den danske økonomi (2023-priser).

– Skåne risikerer at miste omkring 2.000 heltidsstillinger, dvs. 25 procent, og den danske økonomi risikerer at miste omkring 2 milliarder årligt, hvis man indfører ID-kontrol med transportøransvar, svarende til dem i årene 2016-2017.

”Sveriges arbejdsløshed er allerede på 8%. Og vil stige i 2024 ifølge regeringens prognose. I den situation vil det være helt forkert at indføre ID-kontroller, der vil føre til 25% fald i antallet fra Sydsverige, der vil arbejde i Danmark og mindst 2 mia. i tabt regionalt BNP. Denne negative udvikling skal Sverige ikke påføre sig selv for at indføre symbolpolitik ved grænsen”, siger Tue David Bak, Managing Director, Greater Copenhagen.

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>