Ny rapport: SMV'erne skal skrue op for grøn innovation
Hjem BÆREDYGTIGHED Ny rapport: SMV’erne skal skrue op for grøn innovation

Ny rapport: SMV’erne skal skrue op for grøn innovation

Af Redaktionen

Projektet Fremtidens Bæredygtige Produktion har i en ny rapport taget temperaturen på den grønne omstilling hos danske produktionsSMV’er.

Virksomhederne skal styrke innovationen af grønne løsninger.

Det skal bl.a. ske gennem øget samarbejde med vidensinstitutioner.

Bæredygtighed skal være en investeringsagenda i danske produktionsvirksomheder, fremgår det af ny rapport fra projektet Fremtidens Bæredygtige Produktion. Sammen med Industriens Fond har ATV lavet en spørgeskemaundersøgelse, der løfter sløret for, hvor godt det går med den bæredygtige omstilling i fremstillingsindustrien.

I undersøgelsen svarer halvdelen af SMV’erne, at der er behov for ny teknologi til at fremme virksomhedens grønne omstilling. Kun 7 % af virksomhederne svarer, at mere end 10 % af virksomhedens udgifter er afsat til forskning og udvikling. Det begrænser virksomhedernes muligheder for at udvikle nye, bæredygtige løsninger, lyder advarslen i rapporten.

Rapporten peger på, at der er et uforløst potentiale i øget samarbejde med vidensinstitutioner. I spørgeskemaundersøgelsen svarer blot 7 % af virksomhederne, at de samarbejder med GTS-institutioner om grøn omstilling. 13 % samarbejder med uddannelsesinstitutioner, 16 % med forskningsinstitutioner, mens 36 % samarbejder med andre virksomheder.

Ydre pres er på vej

I undersøgelsen spørges der bl.a. ind til, om virksomhederne mærker pres til implementering af bæredygtighedsinitiativer. 41 % af virksomhederne svarer, at de hverken mærker sådan et pres fra kunder, samarbejdspartnere eller myndigheder.

Ny rapport: SMV'erne skal skrue op for grøn innovation

Benis Arapovic

I 2024 træder EU’s bæredygtighedsdirektiv Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) i kraft. Dette omfatter de store virksomheder, men vil indirekte påvirke SMV’erne, når de store virksomheder skal rapportere på deres værdikæder. Det bliver derfor afgørende for de mange danske produktionsSMV’er, der også er underleverandører, at de kan levere de nødvendige data, som de store virksomheder vil kræve, lyder det i rapporten.

SMV’erne skal forberedes

Undersøgelsen viser, at produktionsSMV’erne på nuværende tidspunkt kun indsamler data på egen CO2-udledning og affaldsgenerering og eget vand-, energi- og ressourceforbrug i begrænset omfang. Kun 28 % af virksomhederne svarer, at de rapporterer på bæredygtighedsindsatser.

Projektet efterspørger et grundigt oplysningsarbejde, der skal forberede SMV’erne på de kommende bæredygtighedskrav. Dernæst er der brug for, at virksomhederne får hjælp til de nødvendige, bæredygtige tiltag, der ligger forude. Projektet anbefaler derfor, at der udvikles nye metoder, standarder og værktøjer, som virksomhederne kan bruge, når de i den nærmeste fremtid skal til at levere data til bæredygtighedsregnskabet.

Citater fra arbejdsgruppen:

Brian Vejrum Wæhrens, professor ved Institut for Materialer og Produktion på Aalborg Universitet

”Vi er nødt til at bevæge os ud over de indsatser, der allerede er i gang hos mange SMV’er. De er langt fra nok til at imødekomme de krav, vi møder inden for ganske kort tid. Hvis virksomhederne vil være konkurrencedygtige, så skal bæredygtighed være en styrende faktor for virksomhedens investeringer.”

”En central udfordring er, at virksomhederne ikke har gjort bæredygtighed til en investeringsagenda. Vi er nødt til at ændre på det beslutningsgrundlag, som virksomhederne forlader sig på. Her skal bæredygtighed indarbejdes som en faktor. Når virksomheden investerer, udvikler eller indkøber produkter, så skal man tænke bæredygtighedsdimensioner ind upfront.”

”De 28 % af virksomhederne, der har systematiseret indsatsen ved brug af formaliserede værktøjer, har taget et vigtigt første skridt mod en operationalisering af en bæredygtig omstilling. De internationale værktøjer hjælper i arbejdet med bæredygtighed på tværs af produktudvikling, indkøb og produktion.”

Jesper Jerlang, Sustainability Manager hos maskinproducenten Aasted

”Man skal gøre sig klart, at det er en stor opgave, der ligger foran virksomhederne. Det handler i høj grad om, at man deler data i værdikæderne. Det er en kæmpe udfordring, for der er mange af de krævede data, som virksomhederne ikke har i dag, og de mangler standarder og værktøjer til at dele data.”

”Allerede inden for de næste par år vil vi se, at der bliver stillet langt skrappere, grønne krav til SMV’erne, fordi de store virksomheder kommer til at stille krav til deres underleverandører. Så man bliver nødt til at forberede virksomhederne på, hvad der er på vej.”

Hvem har svaret

Spørgeskemaet blev sendt til 1.420 danske produktionsSMV’er. Svarprocenten var 20 %. Undersøgelsen er derfor ikke repræsentativ, men belyser, hvilke indsatser de danske produktionsSMV’er benytter for at imødekomme den grønne omstilling.

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>