Hvis du som ansvarlig for e-handel ikke har hørt om dette, er det tid til at handle, skriver Thomas Holt Nielsen, Senior Manager for Visa i de nordiske og baltiske lande.
E-handel i Danmark står over for en større ændring. Den 1. januar 2021 træder håndhævelsen af nye EU-regler, kaldet PSD2, i kraft. En del af reglerne, Stærk Kundeautentifikation (SKA), stiller nye krav til onlinebetalinger. Forbrugerne skal fremover verificere sin identitet ved brug af to ud af tre uafhængige faktorer:
- Gennem noget, du er i besiddelse af (f.eks. en smartphone eller et betalingskort)
- Noget du ved (f.eks. en PIN-kode eller en adgangskode)
- Noget du er (f.eks. fingeraftryk eller ansigtsgenkendelse)
Finanstilsynet har undtagelsesvist accepteret at de nye SKA-regler kan indføres senest den 11. januar 2021 i Danmark.
De nye regler giver et ekstra lag af sikkerhed og forbrugerbeskyttelse. Dette er vigtigt, når e-handel stiger kraftigt – ikke mindst under corona-pandemien.
I praksis betyder det i Danmark, at betydeligt flere køb skal godkendes af kunden og for de fleste, vil godkendelse med NemID mobilapp være den nemmeste
Tre trin – sådan undgår du at miste køb
Men det medfører også nye udfordringer for mange virksomheder. Under pandemien har mange udviklet en netbutik for at holde forretningen og salget i gang. Når de nye regler nu stiller strengere krav til kundeautentifikation ved e-handel, kan transaktioner afvises, og indtægterne fra e-handel kan dermed forsvinde hurtigt. Hvis en kunde ikke kan bekræfte sin identitet ved hjælp af de to faktorer, kan banken afvise betalingen.
Der findes en række forholdsregler, som du, som ansvarlig for en netbutik, skal kende til for at kunderne kan fortsætte med at købe produkter fra din netbutik.
1. Har du ikke hørt om PSD2 eller SKA før? Så er det på høje tid, at du handler. Kontakt din betalingstjenesteudbyder. De har sandsynligvis allerede forsøgt at få fat på dig.
2. Bed dem om at “aktivere” teknologien, der understøtter SKA-kravene dvs. EMV 3D Secure. Teknologien gør det nemmere for kunderne at godkende betalinger med deres mobiltelefoner.
3. Benyt lejligheden til at gøre betalinger så enkle som muligt. Din betalingstjenesteudbyder kan hjælpe digmed at identificere betalinger, der er undtaget fra EU-reglerne og derfor ikke behøver at gennemgå de ekstra sikkerhedstrin. Det gør sig f.eks. gældende ved mindre beløb eller løbende abonnementsbetalinger, hvor man ikke skal godkende en betaling hver gang den forfalder.
Det er vigtigt at gennemføre disse tre trin så hurtigt som muligt!