Året lakker mod enden, og når juleræset har lagt sig, begynder de næste forberedelser til nytårsaften.
For mange betyder det en julequiz om året, der gik, hvor mange sandsynligvis vil søge viden om alt fra ‘Taylor Swift’ til ‘Holger Rune’.
Men de mest populære søgeord for kendisser i 2023 er dog også attraktive mål for hackere. Med simple råd kan du undgå en hacket computer ved årsskiftet.
Cyberkriminelle tilpasser deres angreb efter, hvilke ord og emner der trender på Google, Bing og Yahoo!, viser ny undersøgelse af The Daily Mail. Undersøgelsen advarer om netsvindel relateret til søgning på den populære popsanger ‘Taylor Swift’, da 79 pct. af de hjemmesider, der vises i søgeresultaterne, indeholder potentiel malware.
Kendte personligheder som fx Taylor Swift eller danske Holger Rune tiltrækker masser af opmærksomhed online. Og det udnytter cyberkriminelle ved at lave falske hjemmesider eller annoncer, som ofte lover eksklusivt indhold eller nyheder for at tiltrække folk. Men når man klikker ind på siderne, kan de omdirigere en til sider med skadeligt software eller downloade malware på ens enhed, uden at man opdager det.
Ransomware er den mest udbredte “kendis”-svindel
Det er især ransomware, som hackerne benytter, når de får folk til at klikke ind på deres falske hjemmesider. Derfra krypterer de al data på ens computer og beder efterfølgende om en løsesum for at låse det op igen. Tidligere undersøgelser fra Barracuda Networks viser, at hvis man først betaler én gang, stiger risikoen for, at de opkræver flere penge efterfølgende.
“Helt generelt er det altid en god idé at udvise forsigtighed, når man er på internettet. Hackere udnytter folks nysgerrighed ved at oprette hjemmesider med en fængende titel eller løfte om eksklusivt indhold. Særligt de mest populære kendisser eller søgeord, bliver misbrugt af hackerne,” siger Peter Graymon, chef for Barracuda Networks i Norden.
Lav nytårsquizzen og undgå IT-fusere
Nytårsquizzen hører sig til, og den kan heldigvis stadig laves, hvis man blot følger et par simple råd:
1. Pas på med at åbne mistænkelige links eller uventede pop-up vinduer.
2. Opdater software som browsere og antivirus-programmer regelmæssigt.
3. Vær forsigtig med at give personlige oplysninger online. Virker noget mistænkeligt eller for godt til at være sandt, er det sandsynligvis tilfældet.
4. Regelmæssig backup af filer og data kan hjælpe, hvis man bliver offer for ransomware. På den måde kan man gendanne sine filer uden at skulle betale en løsesum.
5. Vær ekstra opmærksom på, hvilke hjemmesider du besøger, hvis du bruger en arbejdscomputer.