ESG (Environmental, Social and Governance) handler ikke kun om dokumentation af klima- og miljøhensyn.
S’et har også stor betydning, og mange virksomheder vil allerede score højt på S’et, hvis de kan dokumentere det med data.
EU-direktivet CSRD betyder fx, at efterspørgslen på dokumentation vil stige. Og hvis man kan dokumentere det sociale ansvar, man tager, styrker det konkurrenceevnen.
”De søm, vi slår i, er jo magen til naboens. I sidste ende er man nødt til at se på, hvad det er for en slags virksomhed, der holder hammeren”.
Det forklarer Michael Hoff-Møller, administrerende direktør for tømrerfirmaet Egon Olsen og Søn A/S. Virksomheden har i de senere år oplevet, at der i høj grad bliver stillet krav til, hvordan virksomheder tager et samfundsansvar.
Sidste år udarbejdede Egon Olsen & Søn derfor en ansvarlighedsrapport, hvor de fortæller om deres sociale engagement. Fx at de har medarbejdere i fleksjob ansat og fastholder langtidssygemeldte medarbejdere ved hjælp af omskoling.
Tømrerfirmaet bruger nu rapporten aktivt, når de byder ind på opgaver og vil fremover revidere den med opdaterede data. Men Michael Hoff-Møller understreger også:
”Det er ikke meningen, man skal konkurrere om at kunne håndtere flest medarbejdere med udfordringer. Drivkraften skal være at tage et socialt ansvar, der i sig selv giver værdi for virksomheden. Er det på plads, vil det også kunne bruges, når nye opgaver skal hentes hjem”.
ESG – et konkurrenceparameter i fremtiden
Når virksomheder skal dokumentere deres samfundsansvar, vil det være en god idé at tage udgangspunkt i ESG. ESG er i stigende grad den målestok, som kunder, samarbejdspartnere og investorer bruger for bedre at kunne vurdere, om en virksomhed driver en bæredygtig forretning. Det forklarer Ea Nielsen, souschef i videnshuset Cabi.
Hun fortæller, at mange små og store virksomheder allerede vil kunne score højt på S’et i ESG, hvis de kan dokumentere, hvad de gør. Men ofte er det blot en selvfølge, at ledelsen sørger for sine medarbejdere og håndterer de udfordringer, der opstår.
”Det er måske naturligt for ledelsen at sørge for, at Poul starter med få timer om ugen, efter han er kommet ovenpå igen efter stress. Og selvfølgelig ansatte de Dorthe i fleksjob sidste år, for ellers ville de administrative opgaver bare blive det papirtårn, der tippede direktørens skrivebord,” forklarer Ea Nielsen og fortsætter:
”Det vigtigste for en leder er jo at se sine medarbejdere med smil på læben. Medarbejdere, der er glade og stolte af deres arbejdsplads. De virksomheder, der har det, er særligt attraktive for samarbejdspartnere, kunder og kommende medarbejdere. Derfor bør SMV’erne også dokumentere S’et i ESG.”
”Stort set alle virksomheder skal kunne levere data på ESG”
I disse år ruller EU flere forskellige regelsæt ud for at sætte skub i den bæredygtige omstilling. Blandt andet EU-direktivet om bæredygtighedsrapportering CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive).
Med direktivet skal især store virksomheder, og fra 2026 børsnoterede SMV’er, som er omfattet af årsregnskabsloven, rapportere om deres arbejde med bæredygtighed.
Ifølge Erhvervsstyrelsen vil omkring 2300 virksomheder blive omfattet af det nye direktiv.
Men ifølge Marie Gad, Dansk Industris chef for global udvikling og bæredygtighed, har direktivet en langt mere vidtrækkende betydning for danske virksomheder:
”Selvom direktivet er rettet mod virksomheder med +250 ansatte, skal de også indhente information hos deres underleverandører. For de små og mellemstore virksomheder, som leverer til de store virksomheder, er det også væsentligt for forretningen, at de kan understøtte kravene. De er jo en del af leverandørkæden. Det betyder kort sagt, at stort set alle virksomheder skal kunne levere data på ESG,” forklarer hun.
Det er bare om at komme i gang med ESG, mener Marie Gad.
Der er hjælp at få
Ifølge Ea Nielsen går social ansvarlighed og god forretning hånd i hånd. Og hvis man gerne vil score bedre på S’et i ESG, kan man selvfølgelig også det. I Danmark er der mange muligheder for at få hjælp til at tage et socialt ansvar. Fx kan man kontakte Cabi eller det lokale jobcenter, og så er der ordninger som praktik og de handicapkompenserende ordninger, der kan understøtte virksomheder i at tage et socialt ansvar.
”Alle mennesker er forskellige med forskellige behov. Nogen kan fx have behov for ekstra hensyn pga. angst, et fysisk handicap, eller måske er man kommet tilbage efter stress og har brug for ro. Social ansvarlighed handler også om at give plads til og håndtere, at medarbejdere er forskellige. Og kan du dokumentere det, står du stærkt”, afslutter Ea Nielsen.
S’et i ESG favner bredt og indebærer områder som fx kønsdiversitet, gode arbejdsforhold og social ansvarlighed. Inden for social ansvarlighed styrker I blandt andet S’et i ESG gennem:
- Rekruttering af ledige fra kanten af arbejdsmarkedet, fx med mental eller fysisk funktionsnedsættelse
- Opkvalificering af udsatte, så de kan varetage konkrete arbejdsopgaver
- Fastholdelse af medarbejdere, så fx langtidssygemeldte fortsat er en del af arbejdsmarkedet
- Et godt arbejdsmiljø, hvor medarbejdere trives.
På Cabis hjemmeside finder du hjælp og vejledning til, hvordan du kan dokumentere S’et i ESG, og hvordan du i det hele taget står stærkt som en socialt ansvarlig virksomhed.
Find hjælp til dokumentation af S’et i ESG