Usikkerheden ift. den geopolitiske situation, renteudviklingen og tilbageholdenhed på eksportmarkederne præger it-branchens omsætning, som ikke når samme hastighed som set tidligere. Det viser helt nye branchetal.
Omsætningen fortsætter med at stige i it-branchen om end med noget lavere vækstrater, end man har kunnet se de seneste år.
Med en samlet omsætning 157,9 mia. kr. i 1. halvår 2024 oplevede it-branchen, hvilket svarer til en omsætningsstigning på 1,2% sammenlignet med 1. halvår 2023. En mindre stigning i forhold til tidligere år, men samtidig markant bedre en erhvervslivet generelt, som i samme periode oplevede et omsætningsfald på 1,5%.
”Der er stadig stor appetit på digitale løsninger i både det private og i det offentlige, men vi kan også godt mærke, at salget tager længere tid, og at flere it-projekter bliver udskudt. Det skyldes i høj grad den geopolitiske situation, renteudviklingen og usikkerheden på flere af vores større eksportmarkeder,” udtaler Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i IT-Branchen.
Fald i dansk it-eksport
Mens it-leverandørerne klarer sig forholdsvist godt på det danske marked, kan man se et decideret fald i den danske it-eksport.
I 1. halvår af 2024 eksporterede Danmark it-løsninger, hardware og konsulenter for samlet set 54,3 mia. kr., hvilket svarer til en eksportnedgang på 1,7% i forhold til samme periode i 2023. Eksporten udgør nu 32,1% af den samlede omsætning i it-branchen, hvor den i 2023 udgjorde 34,5%.
Beskæftigelse og løn uændret
I juni 2024 var der samlet set 107.102 fuldtidsansatte i it-branchen i Danmark, hvilket er et lille fald på 145 medarbejdere (- 0,1%) i forhold til juni 2023. Gennemsnitslønnen lå på 55.027 kr., hvilket er en stigning på 4,0% i forhold til samme periode året før.
”Når markedet stopper lidt op og der bliver længere mellem ordrerne, er det vigtigt, at man kan holde på og tiltrække de dygtigste medarbejdere. For de bliver afgørende for, hvordan virksomheden klarer sig igennem en tid med lavere vækst. Det er derfor, vi stadig ser, et disproportionalt forhold mellem stigende lønninger, uden at det afspejles i de priser, som kunderne faktureres, hvilket gør det sværere for branchen at være profitabel,” fortæller Natasha Friis Saxberg.
Fald i antallet af stillingsannoncer
Ser man på udviklingen af it- stillingsannoncer på jobindex.dk og Computerworld it-jobbank, er der sket et dramatisk fald over den seneste periode.
Med et fald i antallet af it-stillingsannoncer på 13% i forhold til året før, er it-branchen den branche, der pt. oplever det største fald lige nu. Men det er ikke ensbetydende med, at branchen er i problemer.
”Vi kommer fra et niveau, hvor der måske var ordre til at kunne ansætte 10-20 nye medarbejdere med det samme, til at der måske nu kun er ordre til 5 nye medarbejdere. Så det er stadig en branche i vækst. Den er blot mindre en for nogle år siden,” siger Natasha Friis Saxberg.
IT-Branchen tror da også på, at der igen kommer store vækstrater og forbedrede eksporttal, når der kommer mere ro på den geopolitiske situation og mere forudsigelighed i den globale økonomiske vækst. En vækst der i høj grad vil blive båret af investeringer i cybersikkerheds-, cloud- og AI-løsninger.
IT-Branchen – Vi giver dig koden til vækst
IT-Branchen hjælper hver dag vores medlemmer, branchen og samfundet med at vokse.
Vi brænder for at skabe et digitalt samfund for alle. Et samfund i vækst, og hvor Danmark står som et globalt fyrtårn, fordi vi udnytter teknologien til gavn for klimaet, økonomien og det enkelte menneske.
Vi lader ildsjælene hos vores medlemmer sætte retningen for en bedre fremtid. Det gavner Danmark, erhvervslivet, den enkelte borger og vores medlemsvirksomheder.