Ny rapport fra it-sikkerhedsvirksomheden KnowBe4 viser, at cyberangreb mod kritisk infrastruktur er mere end fordoblet i løbet af en toårig periode.
Det stigende antal cyberangreb på kritisk infrastruktur i energisektoren vækker alvorlig bekymring, da de ikke blot truer den tekniske drift, men potentielt kan lamme store dele af samfundet.
KnowBe4, den verdenskendte cybersikkerhedsplatform, der adresserer menneskelig risikostyring, udgav i dag sin nye rapport, “Kan cyberangreb slukke lyset i Europa?“ Rapporten fremhæver, hvordan Europas overgang til vedvarende energi udvider regionens angrebsflade, hvilket gør energiinfrastrukturen mere modtagelig for cyberangreb. Den stigende afhængighed af digitale teknologier kombineret med geopolitiske spændinger og sofistikerede trusselsaktører er opskriften på en perfekt storm, der kan bringe energistabiliteten i fare.
Med energisektoren, der skifter mod vedvarende energi, gennemgår digitale transformationer og står over for stigende nationale trusler, viser forskningen, at det gennemsnitlige antal cyberangreb mod forsyningsselskaber blev mere end fordoblet mellem 2020 og 2022 – og efterfølgende yderligere steget.
Cybertruslerne mod energisektoren er steget som direkte konsekvens af manglende underrapportering og trusselsdetektion, og de seneste angreb har forstyrret driften, kompromitteret følsomme data og understreget det presserende behov for stærkere cybersikkerhedsforanstaltninger.
Hovedpointerne fra rapporten viser, at:
- Energisektoren rapporterede tre gange flere cyberhændelser med operationel teknologi (OT)/industrielt kontrolsystem (ICS) end nogen anden industri i 2023, hvor 34 procent af angrebene var forsøg på phishing.
- Antallet af gennemførte og succesfulde cyberangreb på britiske forsyningsselskaber steg med 586 procent fra 2022 til 2023.
- Ransomware og phishing forårsager indtægtstab og forstyrrelser, hvilket presser 94 procent af energiselskaberne til at indføre AI-drevet cybersikkerhed.
“Mens Europa navigerer i et landskab af nye cybertrusler, skal energisektoren tage proaktive skridt for at styrke sit cybersikkerhedsforsvar. Beskyttelsen af kritisk infrastruktur er altafgørende, da forskningen fremhæver, hvordan cyberangreb kan forårsage omfattende forstyrrelser på tværs af energisektoren og påvirke alt fra elproduktion til distribution. Behovet for løbende uddannelse, investeringer i trusselsdetektionsteknologier og grænseoverskridende samarbejde for at beskytte kontinentets energiinfrastruktur mod eskalerende cybertrusler har aldrig været mere tydeligt,” siger Martin Kraemer, cybersikkerhedsekspert hos KnowBe4.
Rapporten fremhæver, at træning i sikkerhedsbevidsthed reducerer menneskelige risici i energi- og forsyningssektoren. Særligt i store energiorganisationer er phishing-modtageligheden faldet fra 47,8 procent til 4 procent på et år. Små og mellemstore detailhandlere oplevede lignende fald fra henholdsvis 29,3 procent og 33,3 procent til 3,7 procent og 4,2 procent.
For at downloade den fulde KnowBe4-rapport “Could Cyberattacks Turn the Lights Off In Europe?”, klik her.
Om KnowBe4
KnowBe4 giver arbejdsstyrken mulighed for at træffe bedre sikkerhedsbeslutninger hver dag. KnowBe4 er betroet af over 70.000 organisationer verden over og hjælper med at styrke sikkerhedskulturen og håndtere menneskelige risici. KnowBe4 tilbyder en omfattende AI-drevet ‘best-of-suite’-platform til Human Risk Management, der skaber et adaptivt forsvar, som styrker brugeradfærd mod de nyeste cybersikkerhedstrusler. HRM+-platformen indeholder undervisningsmoduler til awareness- og compliance-træning, cloud-e-mail-sikkerhed, coaching i realtid, crowdsourcet anti-phishing, AI Defense Agents og meget mere. Som den eneste globale sikkerhedsplatform af sin art bruger KnowBe4 personligt og relevant cybersikkerhedsbeskyttelsesindhold, værktøjer og teknikker til at mobilisere arbejdsstyrken til at transformere sig fra den største angrebsflade til en organisations største aktiv.