De seneste års turbulens – fra geopolitisk ustabilitet til ændringer i den globale handel – har understreget behovet for, at Europa står stærkt, samlet og sikkert – også digitalt.
Intet sted er denne samtale mere relevant end i Skandinavien, hvor særligt Danmark længe har positioneret sig som frontløbere i den digitale transformation.

Kevin Cochrane, Chief Marketing Officer hos Vultr
Svære tider rummer ofte muligheder. Og set med udlændingeøjne tror jeg, at danske virksomheder har potentiale til at vise andre lande og virksomheder i Europa, hvordan man kan være digitalt sikre og samtidig fortsætte digitaliseringen af både økonomi og samfund. Med en af verdens mest digitaliserede økonomier bør danske virksomheder drage fordel af deres omfattende brug af cloud-tjenester, sikre dem, og gøre dem til en eksportmulighed.
Landets historik med cloudbaserede løsninger taler for sig selv: en økonomi, hvor kun 10 % af alle betalinger foregår med kontanter, hvor næsten al offentlig kommunikation er digital – et land, der ville have svært ved at fungere uden en velfungerende digital infrastruktur. Danmark har behov for det stærkest mulige setup for digital sikkerhed. Men når fokus rettes mod sikkerhed for erhvervsliv og myndigheder, har Danmark potentialet til at vise resten af Europa, hvordan man driver et sikkert, men effektivt digitalt samfund og en digital økonomi.
Danmarks digitale forspring: Styrken i innovation
I over 25 år har Danmark været i front, når det gælder digital innovation, med en verdensklasse-infrastruktur, høj digital forståelse i befolkningen og stærkt samarbejde mellem den offentlige og private sektor. Danmarks førerposition inden for grøn energi og bæredygtig teknologi skaber et solidt fundament for at opbygge sikker og suveræn digital infrastruktur. Ved at integrere AI og cloud-løsninger, der er tilpasset regionale prioriteter, har Danmark mulighed for at være forbillede for resten af Europa – i en verden, hvor europæiske løsninger i stigende grad vil være efterspurgte.
Men trods disse digitale styrker er det europæiske cloud-landskab stadig fragmenteret. Nationale og regionale sikkerhedsstandarder – som Frankrigs SecNumCloud og EU’s kommende EUCS-ramme – skaber unødig kompleksitet for skandinaviske virksomheder, der ønsker at skalere internationalt. Disse inkonsekvente regler øger omkostningerne til overholdelse og bremser udbredelsen af suveræne cloud-løsninger, og tvinger mange virksomheder til at navigere i et net af modstridende regler.
En fremtid bygget på sikkerhed fra starten
Som repræsentant for en global cloud-udbyder anbefaler jeg og mine kolleger hos Vultr en tilgang, hvor sikkerhed er tænkt ind fra starten – både internt, men især kommercielt – i en verden, hvor sikkerhed i alle tjenester, digitale såvel som fysiske, bliver en stadig vigtigere parameter. En parameter, der rækker ud over eksisterende tjeklister for overholdelse og forudser fremtidige regulatoriske ændringer.
Danske virksomheder bør gå forrest og sætte højere sikkerhedsstandarder, hvor databeskyttelse og digital suverænitet er integreret i den digitale infrastruktur fra begyndelsen. Og de bør se det som en forretningsmulighed – ikke kun som en sikkerhedsopgave.
I takt med at Danmark og resten af Skandinavien bevæger sig mod øget digital autonomi, bliver det afgørende at prioritere sikkerhed, innovation og regulatorisk harmonisering. Som international cloud-udbyder kan vi kun opfordre til at fremme et konkurrencedygtigt, suverænt og fremsynet digitalt økosystem. På den måde kan Norden sikre sin plads som global teknologileder – en region, der balancerer innovation med tillid, sikkerhed og bæredygtighed.
Af Kevin Cochrane, Chief Marketing Officer hos Vultr