Et stigende antal danskere skifter livet som ansat ud og starter egen virksomhed.
Det viser en ny undersøgelse fra Dun & Bradstreet, tidligere kendt som Bisnode.
Tallene viser dog også, at det fortsat er mændene, der er mest ivrige efter at leve iværksætterdrømmen ud.
I 2017 blev der stiftet 12.853 såkaldte enkeltmandsselskaber i Danmark. Et tal, der siden er steget støt til 28.070 i 2021. En stigning på hele 118 pct. Men det er fortsat mænd, der tegner sig for flertallet af de nye selskaber, mens kvinderne sakker bagud.
– Tallene viser, at iværksætterdrømmen i den grad lever. En drøm, som COVID-19 og øget hjemmearbejde med stor sandsynlighed har givet yderligere rygstød. Det er dog værd at bemærke, at kvinderne fortsat sakker bagud i forhold til mændene, siger Christian Anders Elkjær, Subject Mattet Expert hos Dun & Bradstreet.
Hvor kvinderne i 2017 tegnede sig for 37,5 pct. af de nystiftede selskaber, er tallet faldet til 34,8 pct. i 2021.
Kvinderne stifter selskaber inden for omsorg og sundhed
Undersøgelsen viser også, at kvinderne i stor stil holder sig inden for omsorg og sundhed, når de starter op som selvstændige. Fx findes der betydeligt flere kvindelige stiftere af selskaber inden for ‘sundhedsvæsen- og sociale foranstaltninger’, hvor hele 69 pct. af de nystiftede selskaber står i en kvindes navn, hvorimod kvinderne kun udgør 6,5 pct. og 13,3 pct. inden for hhv. bygge- og anlægsbranchen og transport og godshåndtering i 2021.
Iværksætterdrømmen lever i Hovedstaden
Et geografisk blik på tallene viser, at der klart er flest med en iværksætter i maven i Region Hovedstaden, hvor 40 pct. af de nye enkeltmandsselskaber så dagens lys i 2021. Samtidig er det også i hovedstaden, at flest kvinder springer ud som selvstændige med 36.5 pct., hvorimod den laveste andel af kvindelige iværksættere findes i Region Nordjylland med 32,1 pct.