Ny undersøgelse fra YouGov: Ældre kan ikke følge med i den digitale udvikling og frygter ekskludering af samfundet
Hjem UNDERSØGELSE Ny YouGov undersøgelse : Ældre kan ikke følge med i den digitale udvikling og frygter ekskludering af samfundet

Ny YouGov undersøgelse : Ældre kan ikke følge med i den digitale udvikling og frygter ekskludering af samfundet

Af Redaktionen

En ny undersøgelse viser, at en stor del af den ældre befolkning er udfordret af samfundets teknologiske udvikling.

De ældre frygter ligefrem eksklusion fra samfundet på grund af digitaliseringen.

Ifølge undersøgelsen fra YouGov mangler de ældre både viden om og adgang til teknologien. Elgiganten peger på gode råd og vejledning som et vigtigt redskab i kampen mod digital eksklusion.

Ny undersøgelse fra YouGov: Ældre kan ikke følge med i den digitale udvikling og frygter ekskludering af samfundetVores samfund gennemgår i disse år en rivende teknologisk udvikling, hvor flere og flere tjenester digitaliseres. Det gælder både i det offentlige og private. En stor del af den ældre del af befolkningen kan imidlertid ikke følge med i udviklingen. De frygter eksklusion fra fællesskabet som resultat af ikke at have kendskab til teknologiens sprog eller forståelse for, hvordan man bruger teknologien. Det viser en ny undersøgelse af YouGov for Danmarks førende varehuskæde Elgiganten. Undersøgelsen dokumenterer en voksende digital kløft mellem generationerne i Danmark.

Ældre frygter digital eksklusion

Ifølge undersøgelsen har mange ældre svært ved at forstå det teknologiske sprog. Hele 62 % af de adspurgte mener således, at der er en overflod af teknologiske begreber og navne. Tilsvarende indrømmer over halvdelen af de ældre (60 %), at det teknologiske sprog bliver gradvist mere udfordrende at forstå. Denne tendens har været stigende under coronakrisen fra 53% i 2020 til 60% i 2021. Det har affødt bekymring for eksklusion af samfundet, som konsekvens af digital eksklusion, da de ældre mangler forståelse for teknologien. Hver anden af de adspurgte over 60 år er bekymret for at ende med at stå uden for samfundet, fordi den teknologiske udvikling går hurtigere og hurtigere. Og denne bekymring er kraftigt voksende blandt de ældre. I 2020 var det således kun 41%, der frygtede eksklusion. I 2021 var det 50%. Teknologiens rivende udvikling har fået næsten halvdelen (48%) af de ældre over 60 år til at bekymre sig om, hvorvidt de kan følge med udviklingen, når de bliver ældre.

Elgiganten vil sikre inklusivitet omkring elektronik

Over halvdelen af de ældre ønsker ifølge undersøgelsen, at forhandlerne tilbyder oplæring og vejledning, så de bedre kan forstå deres nye elektronik. Digital eksklusion er dog ikke udelukkende en bekymring hos de ældre. Blandt de yngre er et stort mindretal også bekymrende for teknologiens hastige udvikling. En tredjedel af alle adspurgte i undersøgelsen er bekymret for, at flere vil ende med at blive ekskluderet, fordi de ikke kan følge med teknologiens rivende udvikling. Tal, der vækker opsigt hos Elgigantens adm. direktør, Peder Stedal:

”Det er bekymrende, når ældre føler sig koblet af den elektronik, som for længst er blevet afgørende for alle borgere i Danmark. Som Danmarks største elektronikkæde har vi også en mulighed for at tage et ansvar ved at sikre god rådgivning og fokus på brugervenlighed. Vi uddanner derfor vores medarbejdere til at kunne tilbyde rådgivning til forskellige typer af kunder. En ung gamer har typisk brug for en anden rådgivning end en pensionist, der skal have en ny computer. Vi skal tilrette os kunden, ikke omvendt, og vi har ikke mindst fokus på at tilbyde vejledning til ældre, hvor vi tager udgangspunkt i, at der stadig er mange mennesker, der har oplevet en tid, hvor der hverken fandtes computere eller mobiltelefoner”, udtaler Peder Stedal.

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>