Hvordan kan Danmark og Australien reducere det globale CO2-aftryk?
Hjem BÆREDYGTIGHED Hvordan kan Danmark og Australien reducere det globale CO2-aftryk?

Hvordan kan Danmark og Australien reducere det globale CO2-aftryk?

Af Redaktionen

En dansk erhversdelegation med 10 eksperter inden for CO2-reduktion, der alle arbejder med fangst, lagring og udnyttelse af CO2 (CCUS), rejser til Australien for at etablere forbindelser til det australske CCUS-økosystem.

Rejsen, der er organiseret af ATV og Green Hub Denmark og støttet af Energistyrelsen, har til formål at fremme samarbejde og vidensudveksling i en tid, hvor klimaudfordringerne kalder på innovative løsninger og internationalt samarbejde.

Med stigende globalt fokus på bæredygtighed og klimaneutralitet står både Danmark og Australien over for mange af de samme udfordringer og muligheder.

Den nyligt underskrevne strategiske partnerskabsaftale mellem de to lande understreger et fælles mål om at fremme investeringer og handel inden for grøn teknologi.

Ved at udveksle viden og ressourcer kan Danmark og Australien spille en central rolle i den globale omstilling til CO₂-reduktion og samtidig styrke både egne og hinandens positioner i en stadig hårdere global konkurrencesituation.

Delegationen vil møde førende eksperter fra det enorme og naturrige land og få indsigt i de nyeste teknologiske og videnskabelige tendenser. De danske teknologiledere skal bl.a. mødes med regeringsrepræsentanter, universiteter og innovative virksomheder. Fokusområder inkluderer forskning i CO₂-fangst, transport og grønne brændstoffer mv.

Et møde mellem innovationsmiljøerne

Hvordan kan Danmark og Australien reducere det globale CO2-aftryk?Missionen i Australien er derfor også at bygge bro mellem to stærke innovationsmiljøer. Danmark har en veletableret CCUS-økosystem, mens Australien investerer massivt i kritiske teknologier. Sammen kan vi udvikle bæredygtige løsninger, der ikke kun gavner vores egne lande, men også kan anvendes globalt.

Derfor vil delegationen ikke kun undersøge nødvendige teknologiske kompetencer, men også undersøge muligheder for systemeksport ud fra det erfaringsgrundlag, der er opbygget i Danmark omkring symbioser, sektorkobling og udnyttelser af sidestrømme fra industriproduktion.

Australien har, lige som flere andre lande i den region, en interesse i at frigøre sig fra afhængigheden af en kinesiske teknologisk dominans, og Danmark skal både finde sine egne styrkepositioner inden for teknologisk udvikling og samarbejde arbejde for et stærkere fælles Europa, som kan tage kampen op med USA og Kina i et hidsigt teknologikapløb.

Efter missionen i Australien vil Green Hub Denmark og ATV præsentere læringer fra turen og udforske mulighederne for fremtidigt samarbejde.

En mission om CO2-reduktion

ATV har i flere år arbejdet med Danmarks CCUS-initiativer ved at bygge bro mellem videnskab og erhvervsliv, blandt andet gennem konferencer, en CCUS fact-finding mission til Canada med fokus på CO2-fangst og -udnyttelse og et Mission Lab om CO2-reduktion. Sidstnævnte forløb var en del af ATV’s ambitiøse projekt Guide til et resilient Darnmark,

I Guide til et resilient Danmark samler ATV en bred skare af nøgleaktører for teknologisk udvikling og implementering i fokuserede missionsorienterede workshops. Disse skal accelerere og understøtte omstillingen mod en fossilfri, biobaseret og digitalt understøttet fremtid.

 

ATV er en uafhængig, medlemsdrevet tænketank. Akademiet arbejder for, at Danmark skal være en af fem førende Science & Engineering-regioner i verden – til gavn for kommende generationer. For at gøre dette mål til virkelighed gennemfører ATV aktiviteter, der skaber konkret værdi for virksomheder og for samfundet. I kraft af sine 800 medlemmer har Akademiet særlige forudsætninger for, at anbefalinger og viden fra projekter bliver anvendt og implementeret i virksomhederne og vidensmiljøerne.

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>