Iværksættere bag jobrekord i IT-sektoren
Hjem NYHEDER Iværksættere bag jobrekord i IT-sektoren

Iværksættere bag jobrekord i IT-sektoren

Af Redaktionen

De danske IT-iværksættere skaber job som aldrig før og bidrager dermed i høj grad til job-rekord i IT-sektoren.

Iværksættere bag jobrekord i IT-sektoren 1

Liselotte Hohwy Stokholm, direktør, Væksthus Hovedstadsregionen

Samtidig ligger antallet af iværksættere indenfor IT-sektoren langt over det generelle niveau for iværksætteri på tværs af sektorer.

Det danske IT-landskab bobler af iværksætteri med mange nye job til følge. Det viser tal fra eStatistik, der i ny rapport går IT-branchens jobskabelse efter i sømmene. IT-iværksætteriet ligger på et historisk højt niveau, kun overgået af dotcom-boblens højdepunkt i år 2000. De seneste års høje iværksætterniveau er en væsentlig kilde til jobrekorden i IT-sektoren, der blev sat i første kvartal 2018 med 94.531 beskæftigede.

Fra midten af halvfemserne og frem til år 2000 fordobledes antallet af IT-iværksættere, men boblen brast, og kombineret med terrorangrebet 11. september 2001 betød det en brat opbremsning i etableringen af nye IT-virksomheder. 11. september ramte også den generelle iværksætteraktivitet, men ikke i så udpræget grad som IT-sektoren. Da gælds- og finanskrisen bankede på i 2008, slap IT-iværksætterne mere nådigt end andre iværksættere. Og mens iværksætterniveauet generelt fortsat ligger under niveauet fra før finanskrisen, så buldrer IT-iværksætterne afsted og nærmer sig støt dotcom-niveauet igen.

Det er en tendens, der ikke er gået direktør i Væksthus Hovedstadsregionen, Liselotte Hohwy Stokholms næse forbi. Hun er meget bevidst om IT-sektorens fremmarch og de mange IT-iværksættere.

– Det er en markant fremgang IT-branchen oplever, og det er rigtig godt. Fremover er det vigtigt, at virksomhederne vedbliver med at holde fokus på alle dele af forretningen, siger Liselotte Hohwy Stokholm, og uddyber:

– Isoleret set er det positivt med jobfremgang, men for at fastholde en stærk konkurrencesituation anbefaler vi, at produktivitet bliver et lige så vigtig parameter. Væksthuset vejleder en voksende andel af hovedstadens IT-startups og etablerede virksomheder, uvildig sparring er stadigvæk vigtig for mange af dem, og der står vi til rådighed.

eStatistiks rapport viser, at Region Hovedstaden er stærkt repræsenteret på IT-området, og ser man på de kommuner med flest job i IT-sektoren, finder man hele ni kommuner fra regionen i top ti. Aarhus er som eneste repræsentant for de fire andre regioner at finde på listen. Rapporten viser også, at IT-klyngerne i København og Østjylland klarer sig rigtigt godt.

Marked og teknologi bedre gearet end tidligere

Væksten i IT-sektoren kan måske give anledning til rynkede øjenbryn hos de mange, hvor frygten for en ny it-boble ligger latent. Og med god grund. Dotcom-boblen og 11. september fik i starten af dette årtusinde katastrofale følger og satte blandt andet også en stopper for investorernes risikovillighed. Men ifølge Kent Nielsen, direktør i eStatistik, så er der et mere gunstigt og modent marked for IT-iværksættere nu, end det var i år 2000. Han har fulgt branchen tæt gennem de seneste 20 år.

– Vi kan se at antallet af IT-iværksættere er i voldsom vækst og er nu på det højeste niveauet siden IT-boblen i år 2000, men situationen i dag er helt anderledes og langt sundere. Mange af IT-iværksætternes forretningsmodeller var på mange måder udmærkede i år 2000, men forbrugernes købsadfærd og en langt dårligere IT-infrastruktur udgjorde væsentlige barrierer for mange af it-iværksætterne. Her har den teknologiske udvikling gjort, at iværksætterne i dag har meget bedre muligheder for at nå markedet, fortæller Kent Nielsen.

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>