Ekstremt skadelig gas kan nu erstattes med ren luft
Hjem NYE PRODUKTER Ekstremt skadelig gas kan erstattes med ren luft

Ekstremt skadelig gas kan erstattes med ren luft

Af Redaktionen

SF6-gas – som bruges til isolering i elnetselskabernes anlæg – har et klimaaftryk, der er over 23.000 gange større end CO2. Den kan være aktiv i atmosfæren i 3.200 år og er af FN udnævnt til at være verdens mest miljøskadelige drivhusgas.

Nu har energioptimeringsspecialisten Schneider Electric udviklet en løsning, AirSeT, til at erstatte SF6 med 100 procent tør, ren luft.

 Ved at fjerne fugt og partikler fra helt almindelig luft, er Schneider Electric i stand til at erstatte verdens mest miljøskadelige drivhusgas, SF6. Teknologien kaldet AirSeT, eller Pure Air Technology, er udviklet gennem de sidste 6 år og står klar til brug for elnetselskaberne. Det er længe ventet, for i 2030 skal udledningen af SF6 være halveret, og i 2050 kommer der formentlig et totalforbud.

Derfor har der også været stort fokus på at finde et bæredygtigt alternativ til de omkring 85.000 el-netstationer i Danmark, hvor der bruges SF6-gas til isolation af koblingsanlæggene, beskyttelse mod kortslutning og til at gøre dem mere kompakte.

Drivhusgassen er ikke farlig for mennesker at indånde, da det er en inaktiv gas, men sker der et læk fra anlæggene, og det gør der konstant i større eller mindre omfang, så skader gassen miljøet helt enormt. For SF6 kan hverken destrueres eller absorberes naturligt.

”Jeg kan ikke understrege nok, hvor vigtigt det er at komme af med SF6. Bare ét kilo SF6-gas svarer til, hvad 11 benzindrevne personbiler udleder af CO2 på et helt år. Det er en ekstremt potent drivhusgas, som vi har arbejdet benhårdt for at kunne erstatte med en effektiv, bæredygtig løsning,” siger Claus Steengaard, Salgsdirektør i Schneider Electric og fortsætter:

Ekstremt skadelig gas kan nu erstattes med ren luft”Udover at AirSeT-teknologien nu gør det muligt at udfase brugen af SF6-drivhusgasser totalt, vil den også bidrage til forsyningsselskabernes mål om at blive CO2-neutrale i 2030. Implementeringen af Pure Air-teknologien er relevant for hele Europa. Både i EU, hvor man skubber på for at indføre et totalforbud mod SF6, og herhjemme, hvor der helt generelt er stor politisk opbakning om den grønne omstilling på dette område.”

Med RM AirSeT bevares det kompakte koblingsanlæg, man også får med traditionelt SF6-baseret udstyr og det fungerer på samme måde som tidligere løsninger.

Anlæggene har en beregnet ”levetid” på 40 år, hvilket er 10 år længere end de nuværende SF6-drevne anlæg. Der er ikke behov for yderligere uddannelse af teknikere, og derfor kan SF6-fri teknologi fra Schneider umiddelbart erstatte nuværende løsninger.

RM AirSeT koblingsanlægget er designet til en minimum levetid på 40 år, til gavn for miljøet.

RM AirSeT består af tæt på 100 patenter, og er et banebrydende alternativ til nutidens SF6-teknologi.

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>