Svangerskabsforgiftning rammer årligt cirka 3% af gravide danske kvinder.
I dag findes der ingen effektiv ’hurtigtest’ til at stille diagnosen på den alvorlige sygdom.
Det kan ændre sig nu, hvor University College Dublin afprøver en ny diagnosemetode med hjælp fra AI-virksomheden SAS Institute.
Hvert år rammes mellem 2 og 4 procent af gravide danske kvinder af præeklampsi også kendt som svangerskabsforgiftning. Den graviditetsrelaterede sygdom viser sig ofte ved forhøjet blodtryk og resulterer i mange tilfælde i for tidlig fødsel og komplikationer for både mor og barn. På verdensplan koster sygdommen hvert år 70.000 vordende mødre og 500.000 babyer livet.
Årsagen til svangerskabsforgiftning er stadig ukendt, og sygdommen er kompleks at diagnosticere. Derfor gennemgår alle gravide kvinder med mistanke om svangerskabsforgiftning op til flere blodprøver. Det kan der nu blive lavet om på. Et team ledet af University College Dublin (UCD) har arbejdet på et innovativt forskningsinitiativ, der kan revolutionere diagnosticeringen af svangerskabsforgiftning.
Projektet er designet til at hjælpe sundhedspersonale med at stille en mere effektiv klinisk diagnose af svangerskabsforgiftning gennem en intelligent og rettidig risikostratificering af patienternes kliniske data og blod-biomarkørdata med hjælp fra en kraftfuld AI-model fra SAS Institute.
Den nye løsning hedder AI_PREMie og bruger SAS Viya, der er hostet i et Microsoft Azure cloud-miljø.
Når sundhedspersonale står over for komplekse sager med mistanke om præeklampsi, vil AI_PREMie give risikoscorer for svangerskabsforgiftning med røde, gule eller grønne flag. Ud over at understøtte fagpersonalets kliniske beslutninger, vil modellen også kunne give et omfattende overblik over de patientdata, der bruges til at skabe klassificeringen og demografiske oplysninger samt andre relevante kliniske data og demografiske oplysninger.
- SAS og Microsoft har bidraget med erfaring fra bank- og den offentlige sektor, såsom viden om datasikkerhed, skalerbarhed og modstandsdygtighed,” forklarer Patricia Maguire, professor i biokemi ved University College Dublin og tilføjer: ”Personalet skal have absolut tillid til systemet, og SAS og Microsoft hjælper os med at komme dertil.”
Planen er at teste AI_PREMie på fødeafdelinger i Dublin senere i løbet af 2024 og lancere løsningen globalt i de kommende år. UCD håber at kunne hjælpe sundhedsudbydere over hele verden med at forhindre de tusindvis af årlige dødsfald og medicinske komplikationer forårsaget af netop svangerskabsforgiftning.
- AI_PREMie er et godt eksempel på sundhedsinnovation med data og AI, og der er ingen tvivl om, at effektive data- og analyseværktøjer i kombination med lægefaglig ekspertise er noget, vi kommer til at se meget mere til de kommende år. Faktisk er vi i Danmark allerede godt i Fx hos Sygehus Lillebælt, hvor deres AI-signaturprojekt DeSeRT bruges til effektivt at hjælpe personalet med at diagnosticere patienter på akutmodtagelsen,” siger Christian Hardahl, EMEA AP Healthcare Lead hos SAS Institute.”