Nu bliver det nemt at vælge produkter der er billigst i længden
Hjem BÆREDYGTIGHED Nu bliver det nemt at vælge produkter der er billigst i længden

Nu bliver det nemt at vælge produkter der er billigst i længden

Af Redaktionen

Det nye værktøj ”Hele Prisen” viser dig prisen for både indkøb og brug af elektriske produkter som køleskabe, vaskemaskiner og tv.

Det gør det let at vælge produkter, der giver dig den bedste økonomi – og samtidig skåner klimaet.

En lav indkøbspris er ikke altid et godt køb – hverken for dig eller klimaet. Tit er et produkt, der er dyrere i indkøb, billigst for dig i det lange løb, fordi det bruger mindre energi.

Energistyrelsens nye værktøj Hele Prisen gør det nemt at sammenligne udgifterne til både indkøb og brug af et produkt i hele dets levetid – den såkaldte totaløkonomi.

Du kan f.eks. lynhurtigt sammenligne to vaskemaskiner og finde ud af, hvilken der er billigst, når man medregner både indkøbsprisen og el- og vandforbruget i vaskemaskinens forventede levetid. Det er en stor fordel, vurderer fuldmægtig Thore Stenfeldt fra Energistyrelsen fra Energistyrelsen, der sammen med EU-projektet Label2020 står bag Hele Prisen.

”Vi har virkelig manglet det her værktøj. Normalt har du kun indkøbsprisen at gå efter, men den er ofte vildledende, fordi billige tilbud kan blive dyre i længden. Hele Prisen er en gave til alle os, der gerne vil træffe de økonomisk bedste valg,” siger Thore Stenfeldt.

Scan produktet i butikken

Ud over at hjælpe forbrugerne med at spare penge, hjælper Hele Prisen også klimaet ved at fremme produkter med lavt energiforbrug. Værktøjet dækker over 45.000 modeller af forskellige elektroniske produkter og opdateres løbende:

 • Køleskabe, vinkøleskabe og frysere
 • Vaskemaskiner og kombinerede vaske/tørremaskiner
 • Opvaskemaskiner
 • Tv og andre digitale skærme
Nu bliver det nemt at vælge produkter der er billigst i længden

Illustration: Energistyrelsen

”Du kan sammenligne samtlige modeller inden for produktkategorierne, der markedsføres i EU. Det er ovenikøbet nemt – både når du står nede i butikken og hjemme fra sofaen,” siger Thore Stenfeldt.

Du kan f.eks. søge efter bestemte modeller eller finde alle modellerne i en serie. Når du står i en butik, kan du sammenligne produkter ved at scanne QR-koden direkte fra produkternes energimærke.

Energimærkede aha-oplevelser

Du kan også bruge Hele Prisen til at se, hvor effektivt et produkt er i forhold til andre. Det er en væsentlig indsigt, fortæller Thore Stenfeldt.

”Hvis du f.eks. ser på et tv med energimærke C, kan du tænke, at det lyder dårligt. Men for mange produktkategorier findes der endnu ikke A-mærkede modeller. Vi anbefaler faktisk at gå efter B- eller C-mærkede tv. Med Hele Prisenkan du se på en skala, hvor dit produkt ligger i forhold til de andre på markedet, og det kan give nogle vigtige aha-oplevelser,” siger han.

Prøv det nye værktøj på SparEnergi.dk/hele-prisen.

FAKTA: Unikt værktøj fremmer klimavenlige produkter

 • Hele Prisen er udviklet af EU og nationale myndigheder som en del af EU’s Label 2020-arbejde med de nye energimærker. Det kan bruges i hele EU og er versioneret til forholdene i de enkelte lande.
 • Når du bruger Hele Prisen på dansk, får du totaløkonomien udregnet med danske energi- og evt. vandpriser og den forventede levetid for produkter i Danmark. Du kan også sætte dine egne indstillinger for energipris og levetid.
 • Værktøjet henter som det eneste i verden produktdata direkte i EU’s EPREL-database og opdateres automatisk i takt med, at nye produkter introduceres på EU’s indre marked.

Fakta: Det kan du med Hele Prisen

 • Beregne og sammenligne totalomkostninger for konkrete produkter
 • Se spændet af tilgængelige energiklasser for en produktkategori, og hvordan det enkelte produkt er placeret
 • Se de mest effektive produkter i en specifik produktkategori
 • Sammenligne produktinformation på over 45.000 produkter i EU’s EPREL-database
 • Se beskrivelse af de nye energimærker

Kilde: Energistyrelsen

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>