I samarbejde med Aalborg Universitet stiller Telenor 5G-produktionsmiljøer til rådighed for danske virksomheder.
Formålet er at udbrede kendskabet og forretningsmulighederne med 5G og IoT i erhvervslivet og vise, at der er optimeringsmuligheder og penge at spare for både små og mellemstore virksomheder.
For mange danske virksomheder er 5G-teknologien fortsat ukendt land, og det kan derfor være vanskeligt at se mulighederne ved 5G for ens virksomhed. For at fremme kendskabet til 5G og digitaliseringen i dansk erhvervsliv har Telenor, Nokia og Aalborg Universitet derfor skabt en 5G-sandkasse, hvor danske virksomheder kan afprøve, hvordan deres produktion kan se ud, hvis de anvender hurtigt og trådløst 5G i kombination med IoT.
Telenor og Nokia leverer de 5G baserede Private Netværk, og Aalborg Universitet stiller robotter, forskere og samlebånd til rådighed, der kan programmere og tilpasse testscenarierne til virksomhedens nuværende produktion.
5G er også for mindre virksomheder
Ved at gøre det muligt for virksomhederne at afprøve 5G på Aalborg Universitet 5G Smart Production Lab, håber Telenor at stimulere flere også mindre virksomheder til at eksperimentere med 5G.
”Ved at forene kræfterne håber vi at fremme kendskabet til 5G og understøtte innovation i dansk erhvervsliv. 5G og automatisering er ikke forbeholdt store virksomheder, og igennem dialog med vores erhvervskunder og initiativer som dette håber vi, at også mindre virksomheder får øjnene op for, hvordan 5G i dag kan bruges i en industriel sammenhæng. Der er et kæmpe potentiale i 5G og IoT for de små og mellemstore virksomheder, der kan øge effektiviteten, kvaliteten og fleksibiliteten i deres produktion og spare både tid og penge her og nu, samt udvikle morgendagens produkter og forretningsmodeller,” siger Lars Thomsen, administrerende direktør i Telenor Danmark.
AAU 5G Smart Production Lab
I Laboratoriet er det muligt at kombinere private 4G- og 5G-netværk med ægte I4.0 produktionsmoduler, mobile robotter i et realistisk produktionsmiljø, og sammenligne stabiliteten med WiFi 6. Det giver virksomhederne en unik mulighed for at udføre eksperimenter med trådløs IoT i tæt samarbejde med vertikaler i den industrielle produktion.
“Vi har i dag et fuldt operationsdygtigt laboratorium med både avancereret produktionsudstyr og adgang nyeste trådløse teknologier. Vi sammenligner i øjeblikket, hvordan det private 5G-netværk performer overfor det kommende WiFi 6, og indtil videre ser vi, at WiFi 6 i en industriel sammenhæng med mobile robotter, ikke leverer den samme stabilitet i lav latenstid , som de private netværk leverer, siger Preben Mogensen, professor i trådløs kommunikation ved Aalborg Universitet, som driver projektet sammen med universitetets Smart Production Lab.
Telenors første 5G-master er placeret ved Telenors egen lokation i Aalborg og Aalborg Universitet, hvor Telenor siden 2019 har testet 5G på lukkede netværk.
Her løfter 5G produktionen: