Tre belysningstips, som kan give dig en bedre søvn
Hjem NYE PRODUKTER Tre belysningstips, som kan give dig en bedre søvn

Tre belysningstips, som kan give dig en bedre søvn

Af Redaktionen

Lys og farvetemperatur kan gøre en stor forskel, når det gælder om at skabe et godt og afslappet sovemiljø, og med de nye smarte led-lyspaneler er mulighederne utallige for at indstille lyset, så det passer perfekt til os alle.

Læs nedenfor tre smarte lys-tips fra Nanoleaf – den canadiske producent af smart-home-belysning – som kan bane vej for en bedre søvn.

  1. Varmt eller koldt lys

Om dagen er kold, blåtonet lys perfekt. Det hjælper dig med at øge din produktivitet og holde dig fokuseret gennem arbejdsdagen. Men når det er tid til at sove, kan det kolde lys påvirke din søvn negativt. Det kan nemlig reducere din krops frigivelse af melatonin, som er det hormon, der får os til at føle os trætte og søvnige. I de senere år er vi blevet mere opmærksomme på det blå lys, der kommer fra vores skærme, telefoner og computere, Men det, der kommer fra lyskilderne i vores stuer og soveværelser osv., er vi ofte ikke lige så opmærksomme på.

At skifte til mere indirekte lys i soveværelset, hvor lysets farvetemperatur kan styres, kan gøre en kæmpe forskel. Hvis vi vælger en varm belysning om aftenen i kombination med en lav lysstyrke, begynder vores kroppe at producere melatonin – og vi føler os mere trætte.

I dag bruges smart belysning oftere og oftere, i høj grad på grund af LED-teknologien, der ikke bruger megen strøm, og ikke mindst pga. alle de mange muligheder for selv at indstille lyset. For eksempel kan Nanoleaf Elements indstilles til en bred vifte af varmt (og køligt) lys og kan også vise forskellige lysscener eller -designs, som efterligner naturlige elementer, såsom skyer på en himmel eller en beroligende knitrende ild.

  1. Stemmestyring betyder, at du ikke behøver at stå ud af sengen

Du synes måske ikke, det er et kæmpe problem at stå ud af sengen for at slukke lyset, men faktum er, at det at skulle op igen kan gøre dig friskere og gøre det sværere at falde i søvn. Et godt tip er at slukke lyset med stemmen ved hjælp af en smart-home-assistent. Så kan du tænde og slukke dit lys, dæmpe det eller helt skifte lysscene uden at stå ud af sengen. Det samme gælder selvfølgelig, hvis du skal op midt om natten, så behøver du ikke famle dig frem til lyskontakten.

Tre belysningstips, som kan give dig en bedre søvnEn undersøgelse fra National Sleep Foundation viser også, at en køligere rumtemperatur er en af ​​de vigtigste faktorer for at få en god nats søvn. De vurderer, at den bedste sovetemperatur i soveværelset er omkring 18,3 grader celsius, hvilket dog kan variere fra person til person. Men hvis du har nået den perfekte temperatur til at sove, når du først er i seng, kan det forstyrre din krop at tage dynerne af og rejse sig for at slukke lyset.

  1. Indstil lyset så det vækker dig blidt og naturligt

Fordelene ved at bruge blødt lys som vækkeur er veldokumenterede, og vores døgnrytme er tæt forbundet med naturligt såvel som kunstigt lys. Når vi udsættes for lys om morgenen, begynder vores kropstemperatur at stige, og det søvnfremkaldende hormon melatonin falder.

Med smart-home-belysningens mange muligheder for selv at styre og indstille lyset, som er til rådighed i dag, kan vi gradvist tænde for lyset om morgenen og at få alle de gavnlige effekter med.

Med funktionen “døgndagsbelysning” i Nanoleafs lyspaneler er det muligt at indstille lyset, så farvetemperaturen og styrken følger lyset udenfor. Funktionen justerer automatisk farvetemperaturen i løbet af dagen og ’synkroniserer’ med solen, hvilket giver kroppen de naturlige signaler, som man ellers savner med standardbelysning. Det har vist sig at hjælpe med at få gøre en mere klar i hovedet om morgenen, hvilket også påvirker humøret på en positiv måde – og som under alle omstændigheder er langt behageligere end chokket ved at blive vækket af hidsige toner fra et klassisk vækkeur!

 

 

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>