En mellemstor virksomhed kan undgå at udlede CO2 svarende til 11 flyrejser rundt om kloden.
Det viser ny bæredygtighedsberegner fra 3stepIT, som gør resultaterne af cirkulære IT-valg lette at beregne.
Bæredygtighed og cirkulær tankegang er kommet på dagsordenen som aldrig før, og vi bliver både som privatpersoner og virksomheder eksponeret med udsagn om nye bæredygtige og klimavenlige produkter og løsninger, som umiddelbart på overfladen virker ”grønnere og som mindsker udledt CO2 med adskillige kilo eller tons.
Kigger man nærmere på virksomheders IT-indkøb, er udfordringen dog, at de færreste IT-chefer kan relatere og forholde sig til, hvad deres forbrug af IT reelt svarer til, når de vælger én løsning frem for en anden. Det mener technology lifecycle management-specialisterne fra 3stepIT, som har udarbejdet en gratis online bæredygtighedsberegner til virksomheder, der ønsker at kvantificere miljøpåvirkningen af organisationens IT-udstyr.
– Brugen af IT udgør to procent af den globale årlige CO2-udledning, hvilket er lige så stor en andel som flybranchen. Og med tanke på at de kommende EU-regulativer “The Corporate Sustainability Reporting Directive” og “The Corporate Sustainability Due Diligence Directive” står til gennemførsel senest i 2026, ligger der et stigende pres på virksomheder for at minimere deres miljøpåvirkning. Men det kan være svært at skabe den nødvendige forandring i en organisation, selvom intentionen er der, siger Lasse Garby, dansk landechef for 3stepIT. Han tilføjer:
– For som med alt andet hvor vi radikalt skal ændre os, er det vigtigt for drivkraften og viljen bag, at vi har en gulerod, som vi kan arbejde hen mod, som giver os en fornemmelse af, at vores indsats nytter. Bæredygtighedsberegneren giver et praj om den belønning, der er at opnå, hvis man vælger en cirkulær model næste gang der hentes nye enheder ind til arbejdspladsen.
11 flyrejser rundt om jorden eller 57.111 kaffekopper i skraldespanden
Selvom 3stepIT har opereret i Danmark i mere end 20 år, kan det være svært for selv erfarne at vurdere og gennemskue de uhåndgribelige mængder CO2, der er forbundet med indkøb af IT-enheder.
– Selv som eksperter kan det være meget abstrakt at måle i CO2-udledning og e-affald på IT. Med den nye beregner ønsker vi at støtte IT-chefer og bæredygtighedsansvarlige til at kunne træffe det bæredygtige valg for virksomhedens IT-udstyr. Ved at have håndgribelige beregninger, tydeliggøres det, hvor meget virksomheden kan bidrage til den grønne omstilling, uden at skulle gå på kompromis med valget af udstyr, siger Lasse Garby.
Ved at indtaste det samlede antal enheder, som virksomheden anvender, kan brugeren beregne den samlede mængde CO2 samt mængden af e-affald, som undgås udledt ved at vælge en Technology Lifecycle Management-løsning fra 3stepIT.
For eksempel vil en dansk virksomhed med 250 ansatte undgå en CO2-udledning svarende til en langdistanceflyvning på 434.000 km, eller hvad der svarer til at flyve rundt om jorden 11 gange. Den samme virksomhed kan spare miljøet for 1.028 kilo elektronisk affald, hvilket svarer til at smide vægten af 57.111 kaffekopper væk.
Bæredygtighedsberegneren er gratis at benytte via 3stepITs hjemmeside.
Datagrundlag
Datagrundlaget for bæredygtighedsberegneren er hentet fra 3stepITs refurbishment-centre, hvor de i 2021 håndterede over 560.000 enheder. Beregningerne er fastsat ved at måle medianen for CO2-udledningen pr. produktgruppe. Tallene er baseret på producentdata for de mest populære enheder, som 3stepIT har håndteret inden for hver produktgruppe. Beregningen af e-affald er baseret på vægten af en enhed og på medianvægten for de mest populære modeller, der håndteres inden for hver produktgruppe.
Eksempler
- En virksomhed med 100 ansatte har 50 bærbare computere, 50 stationære computere, 50 skærme og 30 smartphones, der ud fra medianberegninger svarer til 38.550 kilo CO2 og 756 kilo e-affald.
- En virksomhed med 250 ansatte har 200 bærbare computere, 50 stationære computere, 50 skærme, 150 smartphones og 50 tablets, der ud fra medianberegninger svarer til 79.700 kilo CO2 og 10.28 kilo e-affald.
- En virksomhed med 800 ansatte har 600 bærbare computere, 200 stationære computere, 200 skærme, 400 smartphones og 200 tablets, der ud fra medianberegninger svarer til 270.000 kilo CO2 og 3.774 kilo e-affald.