5G vil føre til mange nye og interessante teknologiløsninger i de kommende år.
Men for at trafikken skal fungere problemfrit i de 5G-netværk, der bliver bygget, er der behov for hjælp i form af AI.
Det sagde Peter Linder, marketingchef for 5G i Nordamerika hos Ericsson, i forbindelse med SAS Institute’s nylige konference ”SAS Global Forum”.
Hvad angår komplementære teknologiløsninger til 5G, er han sikker på, at AI er et afgørende værktøj til at styre 5G-netværk på en effektiv måde. Dette gælder både i selve netværkene og omkring dem
Det er ingen hemmelighed, at 5G er af største betydning for Ericsson. Og for at den svenske telegigant skal få succes med sin 5G-investering, er det ikke nok at udvikle og bygge god hardware og software til at håndtere 5G-netværk. Det er også vigtigt at forstå, hvilke supplerende teknologiløsninger der er behov for, og inden for hvilke brancher og områder 5G er relevant.
Sværere at optimere
5G er bygget til at reducere forsinkelser i netværk, og her er AI og automatisering nødvendigt for håndtere lynhurtige ændringer. Der er tale om ti gange mindre forsinkelser med 5G end med tidligere generationer af mobilnetværk. Resultatet er, at 5G og AI sammen kan yde support til applikationer, der har nul-tolerance når det gælder forsinkelser. Selvkørende biler er måske det mest oplagte eksempel.
Med 5G vil der være mere varieret trafik, og i mange tilfælde med højere krav til ydeevne i mobilnetværkene. Jo mere kompleks trafikken er, desto vanskeligere bliver det at administrere og optimere den. Derfor er der behov for AI til at styre disse 5G-netværk.
AI i kombination med edge-løsninger og IoT såvel som augmented og virtual reality (AR/VR) er drivkræfter for 5G. Omvendt vil AI generelt også drage fordel af 5G, forklarer Peter Linder.
”Med 5G og edge computing, kommer applikationer i skyen tættere på kunderne og giver kortere svartider,” forklarer han.
Det samme princip gælder for IoT. Med 5G-netværk er det muligt at forbinde flere typer IoT-enheder. Peter Linder nævner fire hovedtyper af enheder:
- Små enheder, der håndterer små datamængder. Dette er en type enhed, der allerede er i brug i stor skala.
- Enheder, der kræver en eller anden form for mobilt bredbånd for at fungere. De er også i brug i stor skala i dag.
- Avancerede enheder, f.eks. i selvkørende biler. 5G er med til at gøre dette muligt.
- Enheder til automatisering i produktion. Også her er 5G påkrævet.
Fælles for applikationsområder som AI, IoT og AR/VR er, at løsningerne bliver mere skalerbare. I nogle tilfælde, for eksempel ved IoT, kan det betyde et definitivt løft for mange implementeringer. Hvad slutkunden angår, er mulighederne næsten ubegrænsede. Underholdnings- og spilindustrien er to eksempler.
Formidling af viden
Applikationer med augmented og virtual reality beskrives af Peter Linder som den hidtil største ændring med hensyn til videns overførsel. Dette skyldes ikke mindst, at videns overførsel kan finde sted i realtid. For at illustrere dette beskriver han de forskellige måder, hvorpå han og hans datter ser efter brugsanvisninger.
Mens han stadig er på udkig efter en manual, har datteren allerede fundet ud af, hvad der er brug for ved at se en video på Youtube – og hendes børn kommer til at bruge AR-briller, hvor svaret kommer i realtid når de beder om instruktioner. Generelt bidrager 5G til, at samfundet bliver mere digitalt, med teknologiens øgede kommunikationsevne.