Danskerne har i høj grad fået øjnene op for konsekvenserne af it-trusler.
Godt hver femte mener, at det er sandsynligt at blive ramt af kreditkortsvindel eller identitetstyveri.
Alligevel er mange af os uforsigtige på nettet, viser en undersøgelse fra sikkerhedsvirksomheden Mimecast.
Ransomware, phishing, sextortion og et væld af andre it-trusler har fået danskernes opmærksomhed i den seneste tid. Og det i en sådan grad, at en betragtelig del af danskerne ser det som sandsynligt, at de i det kommende år kommer til at indgå i statistikken over ofrene.
Det viser en ny undersøgelse fra it-sikkerhedsvirksomheden Mimecast, der har taget temperaturen på danskernes syn på it-sikkerhed. Her svarer 18 procent, at de anser det for sandsynligt eller meget sandsynligt, at de får deres identitet stjålet. Tilsvarende vurderer 21 procent, at det er sandsynligt, at de bliver ofre for kreditkortsvindel.
”Tallene peger med al tydelighed på, at it-kriminalitet er blevet en del af vores hverdag, og konsekvenserne kan være omfattende. Særligt identitetstyveri kan få alvorlige følgevirkningerne, så det er umiddelbart positivt, at så mange danskerne er ydmyge over for truslerne og mener, at de kan være i farezonen,” siger Niels Frederiksen, senior sales engineer i Mimecast.
Identitetstyveriet kan blandt andet ske ved, at ofret afgiver personlige oplysninger som navn, bankoplysninger og i værste fald dit CPR-nummer. Med de oplysninger kan bagmanden fx oprette falske bankkonti og optage lån i ofrets navn og have enorme økonomiske implikationer.
Danskerne er for uforsigtige
På trods af mange danskeres opmærksomhed på konsekvenserne af it-trusler tager størstedelen af befolkningen ikke deres forholdsregler, viser undersøgelsen. E-mails er en af de primære veje til at udføre cyberangreb, og her hersker der udbredt uforsigtighed.
24 procent af de adspurgte følger eksempelvis ikke de gængse råd i forhold til at spotte en trussel – blandt andet at tjekke for stavefejl i mailens tekst eller kigge på e-mailadressen, som i langt de fleste tilfælde vil fremstå kryptisk. Derudover tøver alt for få med at åbne e-mails fra venner, familiemedlemmer og virksomheder, som de har tiltro til, peger undersøgelsen på.
”Det er alarmerende, at så mange af os stadig er opmærksomme på truslerne og konsekvenserne, men alligevel ikke handler ud fra det. E-mails er den primære kilde til alt fra ransomware til phishing, så den bedste måde at undgå både kreditkortsvindel og identitetstyveri på nettet er ved at være ekstremt kritisk, når man åbner sin mailindbakke,” siger Niels Frederiksen.
5 gode råd til at beskytte sig mod it-svindel
- Brug et sikkerhedsprogram og sørg altid for at holde det opdateret.
- Åbn aldrig vedhæftede filer eller klik på links i e-mails, der kommer uventet.
- Tjek e-mailen for stavefejl og dårlig grammatik. Det karakteriserer som oftest forsøg på at franarre dig dine personlige oplysninger.
- Ring til afsenderen, hvis du pludselig og uventet får en e-mail fra et familiemedlem eller en bekendt, og tjek, at forespørgslen er reel.
- Du kan hurtigt afsløre svindelmailen ved at kigge på afsenderens e-mailadresse. Der vil nemlig være uoverensstemmelse mellem afsenderens navn og den del af mailadressen, som står efter snabel-a’et.