Optimering af processer handler ikke kun om at maksimere udbyttet, det handler i lige så høj grad om at afsløre og rette op på skjulte effektivitetsfordele og blive bedre til ikke at ødsle med ressourcerne.
Det skriver Michael Zink fra Celonis.
Optimering af processer og process mining handler for mange om at øge toplinjen og/eller øge bundlinjen – ved at blive mere effektiv.
Men fokus bør være større og mere. Jeg tænker her blandt andet på ”the green-line”
Så hvor sustainability er blevet lidt et buzzword, er det faktisk ramme alvor hos os. Vi glæder os til den dag hvor man kan se hvor meget CO2 en forbrugsgenstand faktisk repræsenterer fra produktion til destruktion, så at sige. Det trækker heldigvis i den rigtige retning, og process ming hjælper til.
Nogle virksomheder arbejder allerede målrettet med at få et nøjagtigt overblik over hele livscyklussen for et produkt. Det ville også være ret fantastisk hvis man kunne digitalisere en ko, og få et nøjagtigt billede af CO2-omkostningerne på en pakke smør. Der er vi ikke helt endnu, men der meget der reelt kan gøres.
Services og produkter skal ikke kun ses som services og produkter. Det er redskaber, der kan gøre en forskel, og virkelig kan løfte sustainability til et nyt niveau. Det er nødvendigt, og erhvervslivet mener også selv at skjult eller uopdaget spild, tegner sig for en alt for stor andel af kulstofemissioner.
Ifølge en nylig Forrester-rapport, foranlediget af Celonis, angav 39% af virksomhedens ledere, at ineffektivitet fører til forpassede muligheder. 44% mener, at de forårsager højere driftsomkostninger, 37 % mener, at de øger medarbejderomsætningen og 69 % mener, at de resulterer i højere kulstofemissioner. Der er derfor nok at arbejde med. Det gode er at redskaberne vi skal arbejde med er de samme.
Men desværre er ineffektivitet i erhvervslivet ikke den eneste synder.
Den negative indvirkning af ineffektivitet på planeten er ikke begrænset til kulstof emissioner. Ineffektivitet i forsyningskæden er for eksempel en stor årsag til den globale madspild krise for milliarder af dollars – med 1,6 milliarder tons mad tabt eller spildt hvert år. Dette repræsenterer en tredjedel af al maden produceret i verden. Hvis madspild var et land, ville det være det tredjestørste drivhusgasudleder lige efter Kina og USA.

Michael Zink, Vice President & GM Nordic & Eastern Europe, Celonis
Virksomheder har naturligvis fokus på forretning. Men en virksomhed består af mennesker, og hver især, kan vi gøre en forskel. Vi kan rydde op i naturen, plante træer og se til at vi ikke spilder vores ressourcer unødigt. Det bør vi bakke op omkring. Noget, der bør ses som en opfordring til flere virksomheder.
Som kommerciel virksomhed har vi en mission og vision, men hvem siger den ikke ultimativt kan – eller måske bør – være større end blot at tjene penge.