Elis tager nyt skridt på vejen mod mere grøn energi
Hjem BÆREDYGTIGHED Elis tager nyt skridt på vejen mod mere grøn energi såsom strøm, solceller, elbiler og energioptimeringer

Elis tager nyt skridt på vejen mod mere grøn energi såsom strøm, solceller, elbiler og energioptimeringer

Af Redaktionen

Grøn strøm, solceller, elbiler og energioptimeringer af produktionen.

Dét er nogle af de initiativer, som Elis (tidl. Berendsen) fokuserer på for at støtte op om den grønne energiudvikling.

8.845.292 kWh grøn strøm

Elis tager nyt skridt på vejen mod mere grøn energi

I Danmark bruger en gennemsnitsfamilie med 2 voksne og 2 børn, der bor i et 150 m2 hus, ca. 4.000 kWh strøm om året.

Til sammenligning forbruger landets førende tekstilservicevirksomhed Elis ca. 8.845.292 kWh strøm om året på at drive alle Elis’ industrivaskerier, der bl.a. udlejer og vasker tekstiler for danske arbejdspladser – og for hele 2022 har Elis købt grøn strøm svarende til hele virksomhedens elforbrug i et år. Elis’ økonomidirektør Michael Dufke Nørgaard fortæller:

”Vi stræber efter at drive en cirkulær og bæredygtig forretning, og derfor har vi også fokus på vedvarende energi. Vores professionelle vaskerier forbruger naturligvis en del strøm til belysning og teknikken, der driver vores vaskemaskiner og tumblere rundt og får vores sorteringssystemer og transportbånd til at køre. I år har vi købt oprindelsesgarantier, så vi er sikret, at den mængde el, vi aftager i løbet af 2022, er baseret på vedvarende, nordiske energikilder som f.eks. vindmøller, solceller, vandkraft og biomasse. Det valg har vi truffet, for at vi kan være med til at drive efterspørgslen på vedvarende energi – men det er bare ét af mange skridt, vi vil tage i den grønne retning.”

Energioptimering i produktionen

Elis’ vaskerier er svanemærkede, og det betyder, at hele servicen fra start til slut (ikke kun vaskemidler) overholder Svanemærkets krav om at minimere miljø- og klimapåvirkningen. Svanemærket sætter bl.a. grænser for energiforbrug og emission af drivhusgasser, og siden 90’erne har Elis’ vaskerier kontinuerligt målt og reduceret vand-, energi- og kemiforbruget, ligesom Elis løbende skal dokumentere, at de lever op til Svanemærkets skærpede krav.

”Vi har et dedikeret fokus på at nedbringe forbruget i vores egen produktion. Ligesom vi nu har investeret i oprindelsesgarantier for vores strøm, så har vi også i årevis investeret i løbende at indkøbe miljøoptimerede maskiner og systemer, der baner vej for, at vores vaskerier kan reducere elforbruget – og at vi kan genanvende energi i lukkede kredsløb. Vi får besøg af energikonsulenter, der går produktionen grundigt igennem og giver os råd om, hvor vi med fordel kan lave udskiftninger og opgraderinger. Og vi vidensdeler med vores kollegaer på koncernniveau, så vi sammen kan afsøge vores muligheder for at tage et endnu større ansvar, når det kommer til energi”, siger Michael Dufke Nørgaard.

En ny analyse fra Nordisk Miljømærkning dokumenterer, at man kan spare mindst 27 % CO2 ved at vælge svanemærket tekstilservice til vask af arbejdstøj – læs mere her

Solceller på taget og elbiler på vejene

På Elis’ vaskeri i Holbæk er alle solvendte tagflader dækket af ca. 2.000 m2 solcellepaneler, der producerer en del af strømmen til vaskeriets pærer og maskiner – og sidste år fik Elis opsat ladestandere til elbiler på 8 af virksomhedens lokationer, så Elis kan få infrastrukturen på plads til at konvertere til grønne køretøjer.

”Vi er fuldt ud bevidste om, at vores oprindelsesgarantier på strøm ikke i sig selv vil gøre en umiddelbar forskel for verdens klima. Men i vores organisation er der en stor vilje til at finde og drive bæredygtige løsninger, og vores grønne ambitioner rækker længere. Lige nu er vi i gang med at afdække, om f.eks. solceller kan være en løsning til flere af vores vaskerier, og vi har som ambition at konvertere hele vores flåde af distributionsbiler og personbiler til grønne køretøjer i 2030. For vores medarbejdere og kunder er det forhåbentlig rart at vide, at vi i fremtiden ikke alene vil basere vores fragt og kørsel på f.eks. el-, HVO- eller hybridbiler – men at vi også vil investere i og efterspørge, at den energi, der driver vores køretøjer og vaskerimaskiner, på sigt kan blive mere grøn. Og vi påvirker også nu medarbejderne direkte til at køre mere grønt, fordi vi på flere af vores lokationer har fået ladestandere, så medarbejdere med hybrid- og elbiler nemt kan lade på arbejdet”, siger Michael Dufke Nørgaard.

Kører på job med lavere klimaaftryk

Jan Rasmussen er produktchef for arbejdstøj, og han arbejder på Elis’ hovedkontor i Søborg, som er en af de lokationer, der har fået opsat ladestandere. Som Jan Rasmussen fortæller, sætter han stor pris på det:

”Da jeg fandt ud af, at Elis ville stille ladestandere til rådighed for os på arbejdet, var jeg ikke i tvivl om, at jeg skulle have en plug-in-hybridbil – for jeg har ca. 24 km hver vej til og fra arbejde, og hybridbilen kan køre ca. 50 km på en opladning. Så nu kan jeg køre samtlige kilometer til og fra arbejde på el i stedet for benzin, og det betyder meget for mig. Når jeg ankommer hos Elis om morgenen, plugger jeg bare bilen i ladestanderen, og så er den ladet op, når jeg skal hjem. Jeg ser det helt klart som et medarbejdergode, at jeg ikke selv behøver at få opsat en ladestander ved min bopæl, og at jeg nu kan komme på arbejde med lavere klimaaftryk”.

Elis vil have fuldt overblik over, hvordan virksomheden bedst kan gøre en forskel for klimaet. Derfor har Elis nu fået kortlagt den samlede CO2-udledning for hele virksomhedens værdikæde. 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>