"Lad den mentale vækst gro!"
Hjem PÅ BYEN MED “Lad den mentale vækst gro!”

“Lad den mentale vækst gro!”

Af Redaktionen

[PÅ BYEN MED] Der er mange sportsforældre, der står ved sidelinjen og råber til deres børn, hvordan de skal spille Jesper Illum Jakobsen fra IFS har en anden tilgang, når han engagerer sig i sine børns sport.

Vi vender tilbage til Jesper´s rolle som far til sine sportsaktive børn senere i denne artikel.

Vi begynder med at spørge Jesper, hvorfor han valgte at starte som Country Manager for IFS Danmark i august 2023?

"Lad den mentale vækst gro!"

Jesper Illum Jakobsen fra IFS

“En afgørende faktor for, at jeg valgte at takke ja til rollen som landschef, var en samtale med den nordiske direktør i IFS, Ann-Kristin Sander. Under samtalen fornemmede jeg, at IFS har en åben og tilladende virksomhedskultur, og det passer mig rigtig godt!”, svarer han.

Virksomhedskultur og de ansattes kulturelle baggrund er vigtige parametre for Jesper. Det vender vi også tilbage til det, men vi tager det hele fra begyndelsen.

Hvad var Jespers drømme og tanker om en fremtidig karriere, da han var teenager?

Sport var vigtigt, men det var hårdt at være i fokus.

Som ung dreng var han generelt sportsinteresseret, og fodbold var det, der optog mest af hans tid. Dog blev det ingen stor og langvarig satsning på fodbolden. Han følte, at det var svært at tage plads og blive set.

“Jeg var meget genert dengang og havde ingen selvtillid”, siger Jesper.

Når han fortæller om en af grundene til, at det ikke blev en karriere inden for fodbold, ser vi en tryg og stærk leder, der viser en vigtig egenskab, nemlig at tale om eventuelle egne svagheder. Det er ikke alle chefer, der tør gøre det, men en leder kan. Desuden er hans generthed og dårlige selvtillid for længst væk. I dag hjælper han gerne medarbejdere og andre med at opleve den samme positive udvikling.

Hvordan har hans egen rejse i arbejdslivet set ud?

Efter militærtjenesten, som han var glad for, begyndte han som trainee i et forsikringsselskab. Hans generthed gjorde dog, at han i begyndelsen syntes, det var svært at arbejde med salg.

“Selvom det nogle gange var hårdt, var det en meget nyttig og lærerig tid. Jeg begyndte for alvor at overveje, hvad det er, der motiverer os som medarbejdere i en organisation, uanset hvilke arbejdsopgaver vi har. I dag er salg en naturlig del af min arbejdsdag, og det, der motiverer mig, er at se andre lykkes”, fortæller han og fortsætter.

“Det var, da jeg indså, at en aftale med en kunde skal gøre en positiv forskel for kunden, at jeg fik en god følelse omkring salg”.

SAP ringer x 2

I august 2011 bliver han kontaktet af SAP i Danmark, der tilbød ham en stilling som Senior Account Executive.

“Jeg var ærlig og sagde, at jeg har solgt forsikringer, og nu vil I have, at jeg skal begynde at sælge IT-software. SAP stod fast, og jeg besluttede mig for at tage en ny udfordring. Når jeg tænker tilbage på, hvad mit arbejdsliv har givet mig indtil videre, kan jeg konstatere, at jeg har udviklet mig positivt, fordi jeg har turdet tage chancer, når de opstod. Det er et tip, som jeg gerne deler, når jeg har coachende samtaler både privat og i arbejdslivet”, forklarer Jesper.

Efter næsten fem år hos SAP dukker der pludselig en ny chance op, denne gang i form af en forespørgsel fra en ven, der gerne ville have Jesper med som nordisk salgsdirektør startup-virksomheden Smart Business Process Automation (SmartBPA), som arbejder inden for Robotics Process Automation (RPA). Efter knap et år stoppede han der, fordi SAP ringedeigen.

“SmartBPA gav mig mange nyttige lærdomme og erfaringer, MEN da SAP igen kom med et interessant tilbud, kunne jeg ikke sige nej. Jeg følte meget stærkt, at det er i enterprise-segmentet, jeg hører hjemme”, siger han.

Det blev til yderligere seks år og syv måneder hos SAP. Først som Nordic Head of Financial Services og derefter som Sales Director. I alt har han arbejdet godt elleve år i SAP, primært i forskellige roller inden for salg. Ikke dårligt af en fyr, der først syntes, at salg var svært og hårdt.

Det er her, vi kan ane, at hans tro på den mentale vækst spiller ind. Den har resulteret i, at han nu er landechef i Danmark i IFS, som udvikler forretningssystemer. Det er snart et år siden, han påtog sig rollen, og vi beder Jesper om at fortælle lidt mere om, hvad der er vigtigt for ham.

“IFS blev grundlagt i Linköping i 1983, og hovedkontoret ligger stadig dér. I Danmark har vi i dag omkring 40 kunder, som er forskellige i størrelse, men naturligvis lige vigtige for os. Kontoret ligger i København. Hvis vi ser på resten af Norden, så er Finland lidt ekstra interessant for mig. Der har vi omkring 80 kunder og fire kontorer. Fælles for Danmark og Finland er, at vi skal blive mere kendte, og at væksten er vigtig. Vi skal opbygge vores brand i Danmark”, svarer han.

Han stoppede med at ringe

Jesper fortæller, at coaching er en vigtig del af hans lederskab, og han giver os et eksempel.

“Jeg havde en medarbejder, der havde brug for meget støtte i en periode. Jeg var tydelig med, at han kunne ringe til mig når som helst, han havde et spørgsmål eller var usikker på noget. I begyndelsen ringede han til mig omkring 15 gange om dagen. Det var selvfølgelig ikke holdbart i længden, hverken for ham eller mig. Jeg begyndte derfor at stille modspørgsmål for at få ham til selv at finde løsninger og svar. Efter et stykke tid blev telefonen stille, og han ringede ikke mere. Han var vokset og kommet til erkendelsen af, at ”du kan opnå meget mere, hvis du virkelig tror på, at du kan klare det!”, fortæller Jesper med et smil.

Han tilføjer, at det ofte er nemmere at løse andres problemer end sine egne. Hvilket betyder, at også en coach har brug for en coach. Growth Mindset er et andet værktøj i Jespers værktøjskasse for godt lederskab.

“Når vi bliver født, lærer vi utroligt meget. Alt er nyt, spændende og skal prøves. Desværre er meget af vores nysgerrighed forsvundet, når vi er voksne. Derfor er det vigtigt at turde prøve forskellige ting og turde sætte sig i nye situationer og sammenhænge. Nogle gange går det galt, og så er det vigtigt at tænke – dette kan jeg ikke endnu – i stedet for – jeg vil aldrig kunne klare dette”, forklarer Jesper.

Det er her, hans rolle som sportsforælder kommer ind, som vi nævnte i starten af denne artikel. Han fortæller, at to af hans børn spiller badminton. I Sverige, og sandsynligvis også i Danmark, er der en stereotyp beskrivelse af mødre og fædre, der står på sidelinjen og råber til deres børn, hvordan de skal spille og bevæge sig på banen. Dommeren får ofte også nogle verbale salver, når de engagerede forældre er i gang. Jesper har en anden tilgang.

“Alt, hvad der har med træning, taktik og fysik at gøre, overlader jeg med sindsro til træneren, som selvfølgelig har fuldstændig styr på det. Til gengæld bruger jeg Growth Mindset, når jeg forbereder børnene inden en kamp. Jeg forsøger at få dem til at tænke positivt og virkelig tro på, at de kan vinde kampen, der venter. Hvis de så alligevel taber, forsøger jeg at få dem til at tænke over, hvad det var, der gjorde, at de tabte, og hvad de kan lære af det”, siger han.

Jesper kan lide kulturelle udfordringer, og han fortæller, at på IFS’ kontor i København bidrager medarbejderne med 11-12 forskellige kulturer, som smelter sammen til en fælles virksomhedskultur, hvor alle lærer af hinandens forskellige erfaringer og baggrunde.

Han fortæller også, at han, så ofte som det er praktisk muligt, starter dagen med en løbetur. Så tænker han dagen igennem, der ligger foran ham, og måske beslutter han sig for, hvordan han skal løse et problem på jobbet eller privat.

Vi gør det anderledes

Vi afslutter vores samtale med at tale om en satsning, der er meget vigtig for IFS, nemlig AI. Han fortæller, at en udfordring for alle virksomheder, der udvikler AI-løsninger, er, at juraen ikke er fulgt med udviklingen. Hvis man desuden er en global aktør, som IFS, skal man forholde sig til en række forskellige juridiske regelsæt i forskellige lande.

“Jeg kan godt lide AI! Jeg synes, det er spændende. Du kan gøre meget med det, MEN jeg er samtidig bevidst om, at AI skræmmer mange. En anden udfordring for os er derfor at præsentere vores løsninger på en tydelig og tillidsvækkende måde”, forklarer Jesper.

Han vender tilbage til samtalen, han havde med IFS’ nordiske direktør Ann-Kristin Sander i forbindelse medsin ansættelse.

“Arbejdet med vores AI-løsninger vil helt klart stille nye krav til os og vores organisation. Derfor er jeg glad for, at det billede af en åben og tilladende virksomhedskultur, jeg fik af Ann-Kristin, i høj grad stemmer. Da vi begyndte arbejdet med vores AI-løsninger, var det største spørgsmål ”Hvordan skal vi begynde”? Nu er vi i gang, og vi vil gøre det på vores egen måde”, afslutter Jesper Illum Jakobsen med et stort smil.

Det bliver interessant at følge IFS’ fortsatte udvikling. Den nysgerrige tilgang og fokus konstant læring, som Jesper og hans team har, vil sikkert føre til flere spændende AI-løsninger fra IFS.

 

Privat

Navn: Jesper Illum Jakobsen

Alder: 51 år

Familie: Hustru (gift i 25 år) og tre børn. En på 20 år + tvillinger på 14 år.

Bor: Karlslunde, som ligger 25 km syd for København.

Interesser: Løb

Padel

Spinning

Madlavning

Naturen

Seneste bog: Growth Mindset – Carol Dweck

Yndlingsmad/køkken: Det italienske køkken.

Yndlingsfilm/tv-serie: Groundhog Day (Måndag hele veckan) med Bill Murray

Næste rejse: Stockholm (arbejde)

Litauen (privat)

Antal enheder: 14 stk.

 

Læs mere om IFS: http://ifs.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>