Øg forskningsbidraget på Finansloven
Hjem FINANSIEL Øg forskningsbidraget på Finansloven

Øg forskningsbidraget på Finansloven

Af Redaktionen

Ved lanceringen af regeringens udspil til finanslov, fremhæver vores nye uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen, at forskning, ny viden og ny teknologi er afgørende for vores samfund.

I Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV) er vi helt enige med ministeren.

Alligevel fastholder regeringen i udspillet 1 pct. af BNP som det ”lagkage-stykke”, der er afsat til forskning. Det mener ATV er for lidt.

Vi kan snart ikke længere nøjes med at se et år frem i tiden. Fremtidens danske velfærd skal finansieres af valg, prioritering og investeringer vi foretager os i år, i dag, nu.

Skal vi være fremsynede, skal vi snart til at øge bidraget procentuelt. Forskningsbidraget på 1 pct. repræsenterer en forældet politisk tænkning. I 2022 (og frem) vil der stadig komme globale kriser og endnu mere komplekse ”wicked problems” i samfundet. Forskningen er afgørende for at løse disse problemer. Samtidig er den forskningsbaserede viden og den tilhørende uddannelse grundlaget for en stor del af Danmarks økonomi og arbejdspladser. Derfor skal der investeres mere i dansk forskning.

For penge til forskning er netop en investering – ikke en udgift.

Sammen med den øvrige Forskningsalliance (DI, Dansk Metal, IDA og ATV) peger vi derfor på, at regeringen bør øge statens forskningsbevillinger over en årrække med et mål om 1,5 pct i 2030.

Øg forskningsbidraget på FinanslovenViden er det afgørende parameter i at være konkurrencedygtige også i fremtiden, og i at kunne levere de løsninger, den grønne omstilling kræver. Vi ser gerne, at mange af den grønne omstillings teknologier bliver udviklet i Danmark. Dertil skal vi sikre, at vores position på fx life science bliver bevaret.

Vi ser, at andre førende regioner skruer gevaldigt op for deres forskningsinvesteringer i disse år, og i 2020 dokumenterede ATV, at Danmark er ved at miste terræn på nogle af de teknologiområder, vi ellers definerer som vores egne styrkeområder.

Derfor er vores budskab til politikerne klart: forskning vil finansiere vores fælles fremtidige velfærd.

Derfor skal vi øge forskningsbidraget til 1,5% af BNP frem mod 2030, og indfasningen mod et højere ambitionsniveau bør starte allerede i dette års finanslov.

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>