Vi er ikke slået hjem – men heller ikke i mål
Hjem NYHEDER IT-Branchen: Vi er ikke slået hjem, men heller ikke i mål

IT-Branchen: Vi er ikke slået hjem, men heller ikke i mål

Af Redaktionen

Aftalen om udflytning af uddannelsespladser er netop blevet præsenteret af regeringen.

Selvom der er gode takter i forliget, er man stadig ikke kommet i mål i forhold til især behovet for flere it-uddannelsespladser. Og det ærgrer IT-Branchen.

”Aftalen minder lidt om et ludospil, hvor man har fået én brik i mål, mens de tre andre stadig står på brættet og afventer deres skæbne. Her havde vi nok håbet på, at aftalen havde sikret, at alle brikkerne kom i mål,” udtaler Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen.

IT-Branchen er glad for, at politikerne har lyttet til erhvervslivets opråb om behovet for flere it-kompetencer, og har forsøgt at fritage STEM-uddannelserne. Men man mangler stadig at se, om der reelt kommer flere eller færre it-uddannelsespladser ud af forliget.

”90% af de danske virksomheder efterspørger it-kompetencer, og alene i it-branchen er der 4.600 ubesatte stillinger. Så det er et enormt behov for at få flere men ikke færre it-uddannelsespladser, hvis vi skal kunne mætte markedets behov.”

Plads til undtagelser

Det er essentielt, at der i de seneste forhandlinger er blevet taget højde for kompetencemanglen på it-området.

Aalborg Universitet vil skabe et stærkt STEM fokus på det Københavnske campus og Syddansk Universitet får grønt lys til at gå videre med planerne om nye planer. IT-Universitet er selvsagt en afgørende aktør i uddannelsen af danske it-kompetencer, og idet de kun er lokaliseret i København, ville det være særligt alvorligt, hvis de skulle efterleve kravene om udflytning.

Vi er ikke slået hjem – men heller ikke i målDerfor er det meget positivt at aftaleparterne har valgt at undtage IT-Universitetet udtaler Mette Lundberg.

”Det er glædeligt, at IT-Universitetet er blevet undtaget og dermed ikke tvunget til at reducere antallet af uddannelsespladser. De har masser af kvalificerede ansøgere til deres pladser og deres kandidater er efterspurgte på arbejdsmarkedet, så det ville have været en ulykke, hvis aftalen var endt med at skære IT-Universitetet ned.”

Nytænkende løsninger

Universiteterne fremlagde i januar 2022 deres planer for, hvordan de ville indfri udflytningskravene. Planerne havde særligt fokus på, hvordan kravene kunne imødekommes, uden at kompromittere arbejdsmarkedets store mangel på arbejdskraft med it-kompetencer. Der var flere nytænkende og kreative forslag til, hvordan uddannelsesoptaget blev opretholdt – flere steder endda udvidet.

”Vi ser det også som meget positivt, at der gives plads til den nytænkning, som DTU’s virtuelle universitet er udtryk for. Det giver så god mening, virtuelt at skabe reel adgang til uddannelser i hele landet fremfor fysisk at flytte stole,” siger Mette Lundberg.

Optagelsesloftet er et fortsat problem

”At aftalen lægger begrænsninger på nye it-uddannelsespladser i byerne, er et stort problem. Der er en stor koncentration af it-arbejdspladser i og omkring byerne og det giver naturligvis en stor efterspørgsel der, som vi kun venter, bliver endnu større,” slutter Mette Lundberg.

Om end aftalen har positive toner, så er man langt fra i mål mht. at skabe nok it-uddannelsespladser, der kan tilgodese den enorme efterspørgsel, der findes i erhvervslivet lige nu.

Det er derfor vigtigt at alle parter fortsat har fokus på, hvordan samfundets og erhvervslivets behov tilgodeses, da tingene ikke er blevet løst med den netop indgåede aftale.

 

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>