Botnettet Phorpiex er tilbage for fuld styrke efter flere måneders fravær og er dermed den største globale cybertrussel mod virksomheder.
Det viser Check Point Software Technologies’ seneste Global Threat Index for november.
Phorpiex-botnettet har i november ramt hele 3,65 procent af alle virksomheder globalt, hvilket gør det berygtede botnet til den største cybertrussel mod virksomheder. Det viser er det seneste Global Threat Index for november 2020 fra Check Point Research, der er en del af Check Point Software Technologies. Dermed er Emotet-botnettet, som ellers har været den største cybertrussel siden juli, blevet vippet af førstepladsen.
Phorpiex-botnettet, der er kendt for at sprede sextortion-malspam til brugere, har været fraværende siden juni måned, men er nu tilbage med fuld kraft, hvor det i november har spredt Avaddon-ransomware i stor stil. Avaddon er en forholdsvis ny Ransomware-as-a-Service variant (RaaS), hvor hackerne hyrer ekstra hjælp til at sprede ransomwaren mod en del af den indtjening, som hackerne får fra deres ofre.
“Phorpiex botnettet dukkede først op for 10 år siden, og da de var mest aktive, havde botnettet inficeret over 1 million enheder. Nu er den så tilbage igen og spreder ransomware via RaaS, hvilket gør den endnu mere farlig, fordi de ekstra personer, som hackerne hyrer ind, har et økonomisk incitament for at få spredt ransomwaren til så mange brugere som muligt,” udtaler Niels Zimmer Poulsen, der er Head of Security Engineering hos Check Point i Danmark. Han fortsætter:
“Vi oplever ofte, at botnets skifter mellem at være meget aktive i en periode, til pludselig at forsvinde helt ud af trusselsbilledet, for så at vende tilbage igen. Det viser også, at virksomheder altid skal tage sig i agt for, at disse botnets kan slå til, når man mindst venter det. Vi opfordrer derfor alle danske virksomheder til at benytte præventive cybersikkerhedsløsninger, så man er bedre forberedt på angreb fra f.eks. Phorpiex-botnettet.”
I Danmark er den største cybertrussel Dridex, der er en trojansk malware, som stjæler brugernes bankinformationer. I november ramte den hele 4,51 procent af alle danske virksomheder.