Luftkvaliteten i de danske hjem faldt markant under corona-nedlukningen og overskred den anbefalede grænseværdi, viser ny undersøgelse fra Netatmo, der har hentet data fra over 1.000 indendørs vejrstationer i Danmark.
Dårlig luftkvalitet påvirker helbredet negativt.
En undersøgelse foretaget af det franske smart home-brand Netatmo viser, at luftkvaliteten faldt markant i de danske hjem sideløbende med nedlukningen som følge af sundhedspandemien, der startede den 11. marts 2020. Ifølge undersøgelsen, der er baseret på mere end 1.000 af Netatmos smarte indendørs vejrstationer placeret rundt om i Danmark, har over 80 % af den danske befolkning haft indendørs luftforurening under nedlukningen. Undersøgelsen er foretaget i perioderne 1. marts 2019 til 28. februar 2020 samt 1. marts 2020 til 28. februar 2021.
Markant fald i luftkvaliteten i de danske hjem under corona-nedlukningen
Nedlukningen resulterede i, at mange danskere pakkede deres kontorudstyr sammen på arbejdspladsen og i stedet måtte finde sig til rette på hjemmekontoret. Men den nye arbejdslokation resulterede i en markant stigning af CO2-niveauet i de danske hjem. Faktisk var den gennemsnitlige mængde af CO2 højere end den maksimalt anbefalede mængde på 1000 ppm (parts per million) i mere end 80 % af de danske hjem i perioden 1. marts 2020 til 28. februar 2021, hvilket skyldtes, at der ikke blev udluftet tilstrækkeligt. Det er markant højere end året forinden, hvor gennemsnitsniveauet var under maksimumgrænsen, nemlig 988 ppm.
En af grundene til det forhøjede CO2-niveau skyldes, at mange brugte væsentligt mere tid i hjemmet på grund af nedlukningen. Men en anden vigtig faktor er også, at de private hjem er designet ud fra andre kriterier til ventilation end både offentlige og virksomhedsbygninger. Derfor er det endnu vigtigere at huske på at lufte ud i hjemmet i forsøget på at mindske CO2-niveauet.
Indendørs luftforurening kan have konsekvenser for helbredet
Nedlukningen og den medfølgende mangel på udluftning forklarer delvist grunden til den stigende forringede luftkvalitet. Netop derfor er det også centralt at tillægge sig nye vaner og udlufte hjemmet minimum to gange om dagen. Et dårligt indeklima kan nemlig have konsekvenser for helbredet. Det indebærer alt fra hovedpine, træthed og manglende koncentrationsevne og til luftvejssygdomme, såsom astma, men også hyppigere hoste og forkølelse.